Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ma 4.3. klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Uusi musikaalifilmatisointi mustan feministikirjallisuuden klassikosta Häivähdys purppuraa (The Color Purple, 1982) tuli elokuvateattereihin tammikuussa ja on jo poistumassa ohjelmistossa. Vertailun vuoksi paneudutaan Alice Walkerin alkuperäiseen romaanitekstiin. Suomennos on Kersti Juvan käsialaa (WSOY 1986).

1900-luvun alkupuoliskolle sijoittuvassa kirjeromaanissa afroamerikkalainen Celie kirjoittaa Jumalalle elämästään Amerikan Georgiassa 14-vuotiaasta myöhäiseen aikuisuuteen asti ja rinnalla kulkee sisko Nettien kirjeet Celielle Afrikasta, jossa hän on lähetystyöntekijänä.

Etelän maaseudulla afroamerikkalaisten naisten elämää leimaavat rasistisen syrjinnän ja taloudellisen huono-osaisuuden rinnalle seksuaalinen ja oikeudellinen hyväksikäyttö, väkivaltaiset avioliitot ja ahdasmieliset sosiaaliset odotukset. Mutta mustissa naisissa on voimaa ja vapaudenuskoa. Toisenlaisen elämän avaimet Celielle tuo blueslaulajatar Shug Avery, jonka kanssa Celie löytää sekä oman seksuaalisuuteensa että omanarvontuntoonsa. Ja sitä kautta riippumattomuuden ja avaramman uskontulkinnan.

Runoilijana, kansalaisoikeusaktivistina ja intersektionaalisen feminismin pioneerina tunnetun Audre Lorden lesbofeministinen "biomytografia" Zami: A New Spelling of My Name (Persephone Press 1982) on edelleen suomentamatta. Lorde kuvaa lapsuus- ja nuoruusvuosiaan Harlemissa, etsikkoaikaansa ja tietoisuuden rakentamista mustana gaynaisena ennen Stonewallin mellakoita, McCarthyismin varjossa.

Lorde on kirjan nimeä myöten sisaruuden ja lesbojatkumon asialla mutta omasta etnisestä kulttuuritaustastaan käsin. Nuori Audre ammentaa vahvuutensa mustilta naisilta ja hänen carriacoulainen identiteettimallinsa, Zami, juontaa äidin afrokaribialaisista juurista. Nimi vittaa naisiin, jotka työskentelevät yhdessä ystävinä ja rakastajina. Biomytografiassaan Lorde rakentaa todellisten ja mytologisten naisten jatkumosta vastavoiman heteroideologialle, valkoiselle valtakulttuurille ja miehiselle ylivallalle.

Jaa tapahtumaa: facebook, instagram

Ryhmälipulla Kalasatamaa katsomaan pe 8.3. klo 19

Ryhmäteatteri, Helsinginkatu 25, 00510 Helsinki

Salla Viikan käsikirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama näytelmä pohjautuu Tuuve Aron räväkkään ja poleemiseen autofiktiiviseen romaaniin Kalasatama.

Aro hehkuttaa lesboidentitettiä ja 1990-luvun lesboyhteisöön kuulumista "vähemmistöriemun" kokemuksena, niiden tarjoamaa mahdollisuutta vapautua heteroseksuaalisuuden oravanpyörästä ja ydinperheodotuksista, olla erilainen. Mielenterveysongelmat ja niiden hoito ajavat minäkertojan kriisiin, mutta niiden taustalla ei ole seksuaalivähemmistöön kuuluminen, Aro on virkistävästi totaalioppositiossa kliseisten lesbouden uhritarinoiden suhteen.

Näytelmän esittelyteksti taas kertoo olevansa "pillerinmakuinen ja tragkoominen (nostalgia)trippi lokeroista ja kaapeista vapauteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin" mikä kalskahtaa u-käännökseltä takaisin uhritarinoiden suuntaan ja sote-alueiden strategiatyön kauniisiin visioihin. Mutta mielenkiinnolla odotamme millaisen version Ryhmäteatteri suorasukaisesta lähtötekstistä tuo näyttämölle!

Rooleissa Joanna Haartti, Markku Haussila, Heli Hyttinen, Santtu Karvonen ja Minna Suuronen.

Liput jäsenille 21€, ei-jäsenet 26€. Huom! Varaa ja maksa lippusi viimeistään 30.1. Liput 21€ Mummolaakson jäseniltä ja 26€ muilta. Sitova ilmoittautuminen (info@mummolaakso.fi), maksa vahvistuksen saatuasi Mummolaakson tilille FI16 6601 0001 1859 82, kiitos!

Vuosikokous su 10.3. klo 15

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki ja Google Meet -etäkokouksena

Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää vuosikokous, jonne kaikki jäsenet kutsutaan ottamaan kantaa toiminnan järjestämiseen ja hallinnon asianmukaisuuden valvontaan. Esityslistalla ovat sääntömääräiset asiat.

Vuosi 2024 on paitsi Suomessa myös maailmanpoliittisesti suuri vaalivuosi. Mummolaakson hallituspaikkojen täyttämiseen ei liity suurta poliittista jännitysnäytelmää, mutta useiden pitkäaikaisten aktiivien jättäessä tänä vuonna hallitustyöskentelyn on vetovastuullisten riveissä paljon täydennettävää. Hallituksen jäsenet suunnittelevat ja pyörittävät vapaaehtoisina monenlaista mummistoimintaa, vastaavat hallinnosta ja tiedotuksesta. Asetu ehdolle ja esittele kokouksessa millaista kokemusta ja näkemystä toisit hallitukseen.

Kokouksessa kahvia, teetä ja pientä purtavaa.

Ilmoittaudu kokoukseen 3.3. mennessä sähköpostitse mummolaakso.ry@gmail.com ja kerro osallistutko etänä vai paikan päällä. Osallistumislinkki etäosallistujille lähetetään 9.3. mennessä.

Jos et ole vielä jäsen tai aiempi jäsenyytesi ei ole enää voimassa (et saanut jäsentiedotetta 2024/1 ja tämän vuoden jäsenlaskua) täytä jäsenhakemus 20.2. mennessä.

Amos Andersons Hem, Yrjönkatu 27, 00100 Helsinki

Sisäänpääsy on ilmainen, opastuksen tarjoaa Mummolaakso. Saavu museoon 15 min ennen opastuksen alkua. Ryhmä lähtee museon sisäpihan ovelta Mercatorinkujalta, josta noustaan hissillä museoon.

Pienviljelijäperheestä suurliikemieheksi noussut Amos Anderson oli laaja-alainen kulttuurin ystävä ja kiinnostunut keskiajasta ja katolisuudesta, vanhasta kirkkoarkkitehtuurista, musiikista, kuvataiteesta sekä etenkin teatterista. Poikamiehenä pysytellyt mesenaatti ja taiteenkerääjä perusti perinnönsaajakseen Föreningen Konstsamfundet –yhdistyksen. Yksi teoria hänen tutkijoille arvoitukseksi jääneestä rakkauselämästään on, että siihen olisi kuulunut miessuhteita, joiden jäljet hän jäämistöstään poisti ennen kuolemaansa.

Anderson rakennutti 1912-1913 Yrjönkadulle kivitalon yritystensä toimistotiloiksi ja kodikseen. 1965-2017 se toimi taidemuseona. 2023 avattiin Amos Andersons Hem, jossa voi tutustua 1920-1930-luvun alkuperäiseen tyyliin palautettuun kullanhohtoiseen porvariskotiin pylvässaleineen, salonkeineen ja erikoisine kappeleineen. Esillä olevasta taidekokoelmasta valtaosa edustaa Andersonia kiehtonutta 1500–1800-luvun vanhaa eurooppalaista taidetta. Mukana on suomalaista taidetta 1800-1900-lukujen taitteesta.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 25.4. klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Lisa Altherin romaaneille on leimallista huumorin ja vakavuuden yhdistäminen, feminismi ja näkökulmahenkilöiden biseksuaalisuus. Viimeisin suomennettu romaani Enkelit lennossa (suom. Elsa Carroll, Tammi 1985, alkut. Other Women, 1984) on hänen varhaisesta tuotannostaan psykologisin ja vähiten vauhdikas. Keskiössä on depressiivisen sairaanhoitajan Caroline Kelleyn ja hänen terapeuttinsa Hannah Burken välinen dynamiikka, henkilökohtaiset historiat ja yhteiskunnalliset ahdistuksen aiheet. Henkilökohtainen sekä on että ei ole poliittista. Lesbouteen romaani tarjoaa monia näkökulmia, vähemmistöstressikin tiedostettiin jo 1980-luvulla.

Altherin tuoremmassa romaanissa, Swan Song; An Odyssey (Alfred Knopf, 2020), kuusikymppinen Jessie Drake pestautuu elämänkumppaninsa kuoleman jälkeen laivalääkäriksi loistoristeilijälle. Mutta Katin jälkeensä jättämät kirjoitukset eivät anna Jessielle rauhaa. Lemmenlaivalla monisuhteiset risteilyromanssit tuottavat havereita, maailman merillä kohdataan merirosvoja ja venepakolaisten hädänalainen tilanne. Rahakkaiden risteilijöiden kuplassa muun maailman kriisit ohitetaan kuitenkin nopeasti päähuomion ollessa Eroksen ja Thanatoksen kamppailussa. Satiiri on kielellisesti terävää ja puhuttee etenkin kypsään keski-ikään ehtineitä.

Kirjojen lainakappaleita voi kysellä fb-ryhmässä.

Lesboriemun kakkutreffit pe 26.4. klo 17:30

Matara, Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä. Kokoustila "Talvikki" 2. krs. Tila on esteetön, hissillä saavutettavissa.

Mummolaakso ry ja Jyväskylän Seta ry kutsuvat juhlimaan lesbonäkyvyyden päivää kakun ja kevätaurinkoisen ajatustenvaihdon kera Matarassa.

Tule nostamaan malja (0%) lesboelämän iloille, olitpa sitten pesunkestävä lesbo tai hengessä mukana muulla sateenkaarevalla identiteetillä!

Illan aluksi Mummolaakso tutuksi -esitys ja lesboaktivismin uusia tuulia maailmalta: EuroCentralAsian Lesbian* Community EL*C. Esittelijänä Virva Hepolampi.

Lbtq-naisten yhteisöjä, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta edistävän kansainvälisen EL*C- verkoston myöntämällä hankeavustuksella Mummolaakso matkustaa tänä vuonna kotipesästään Helsingistä tutustumaan naisten toimintaan muualla maassa sekä keskustelemaan ikäkysymyksistä lesbofokuksella. Jyväskylässä mummolaaksolaista paikallistoimintaa virisi jo vuonna 1995, mutta miltä Jyväskylän ja lähialueen lesboelämä tänään näyttää ja tuntuu? Millaisia terveisiä ja toimintaideoita Sinä heittäisit sapfiseen toivomuskaivoon? Kenen tai minkä kunniaksi skoolaisimme tänään? Mukana keskustelemassa Jyväskylän Setan naistenryhmän vetäjä Maria.

Tervetuloa mukaan liputtamaan ja tutustumaan!

Tapahtuma on osa EL*C:n ja EU:n rahoittamaa Piireissä mukana kaiken ikää -hanketta. Lue lisää hankkeesta.

Hankkeen sisällöt ovat yksin toteuttajan Mummolaakso ry:n vastuulla, eivätkä välttämättä heijasta EuroCentralAsian Lesbian* Communityn eikä Euroopan unionin näkemyksiä.

Kuka mummon hännän nostaa ellei mummo itse? la 4.5. klo 12-14

Viking Grace seminaaritila, 24h risteily iltalähdöllä

Legendaarisella Turun Mummoristeilyllä järjestettävä alustettu keskustelu on osa Piireissä mukana kaiken ikää –hankkeen ohjelmaa ja Turun Seudun Mummolaakson 25-juhlavuoden toimintaa. Keskustelun teemana on "Mitä voimme tehdä sateenkaarisenioreiden näkyvyyden lisäämiseksi?"

Tule risteilemään ja keskustelemaan tärkeästä aiheesta laivan seminaaritilaan lauantaina klo 12-14 (Suomen aikaa). Risteilystä ja sen muusta ohjelmasta lisätiedot täällä.

Väki vanhenee ja myös sateenkaarisenioreiden määrä kasvaa. Silti yhdenvertainen ja arvokas kohtelu ei ole ikääntyneille sateenkaari-ihmisille vieläkään itsestäänselvyys. Mitä voimme tehdä edistääksemme ihmisarvoista, turvallista ja omannäköistä vanhuutta ihan jokaiselle? Miten osaltamme vaikutamme siihen, ettei vähemmistöihin kuuluvien tarvitse ikääntyessään jäädä yksin?

Keskustelu sopii kaikenikäisille :) Vaikka ei ikääntyminen vielä häämöttäisikään, aina voi pohtia, mitä voi tehdä jonkun muun, ja samalla ehkä oman tulevaisuutensa, hyväksi. Keskustelun alustaa Turun Seudun Mummolaakson Tampereen vahvistus, sosionomi (AMK) Virve Raittinen.

Opinnäytetyössään Haluaisin kuunnella sinua Raittisen aiheena oli sateenkaarisenioreiden näkyvyyden lisääminen vanhuspalveluissa. Osana opinnäytetyötä Raittinen teki yhdessä sateenkaarisenioreiden kanssa 4-osaisen podcast-haastattelujen sarjan, joka on kuultavana Spotify-palvelussa

Tilaisuuden alussa tarjotaan aamupala klo 12, tulethan ajoissa.

Piireissä mukana kaiken ikää -hanketta rahoittaa EuroCentralAsian Lesbian* Community ja Euroopan unioni. Sen sisällöstä vastaa hanketta toteuttava Mummolaakso-yhdistys, eikä se välttämättä heijasta EuroCentralAsian Lesbian* Communityn eikä Euroopan unionin näkemyksiä.

 

 

 

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä, joten olet aina ajan tasalla tulevista tilaisuuksista.

Liity jäseneksi tai uusi jäsenyytesi liittymislomakkeella.

Jäsenmaksut 2024

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!

 ___________________