Lukulepakot - Spefi-teemailta ke 17.8. HUOM! alkaa klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Hki

Lukulepakkojen teemaillassa keskustellaan fantasiaa, science fictionia, mysteerejä, utopioita, dystopioita ja muuta spekulatiivista kerrontaa edustavista lesbisistä kirjoista. Erityisvieraana keskustelemassa on Varjojen lähettiläs -trilogian kirjoittaja Patricia G. Bertényi Turusta.

Keskustelun pohjaksi voi valita luettavaksi spefin eri genreistä klassikoita tai uudempia julkaisuja. Mummolaakson lukupiirissä spekulatiivista fiktiota on käsitelty vuosien varrella satunnaisesti, selkeää lesbo- tai bi-sisältöä painottaen. Lukulistalla on ollut Emmi Itärannan dystooppinen fantasiaromaani Kudottujen kujien kaupunki (2015) ja ihmissusitarinoista suomikummaksi luonnehdittu Jenny Kangasvuon Sudenveri (2012) sekä amerikkalaisen Catherine Lundoffin Silver Moon: A Women of Wolf’s Point (2017). Maagista realismia, joissa muuten realistiseen kerrontaan yhdistetään yliluonnollisia olentoja tai maagisia voimia, on lukulepakoissa edustanut Ellen Klagesin Passing Strange (2017) ja Patricia G. Bertényin Salaisuuksien galleria (2019).

Spefissä on nykyään usein erilaisia henkilöhahmoja, joiden seksuaalisuuden tai sukupuolen ilmaisu on ei-normatiivista, mutta se on harvoin tarinan keskiössä. Vinkkejä lgbtq-teemaiseen englanninkieliseen spefiin löytyy Wikipediasta.

Jaa omat suosituksesi ja kommenttisi myös Lukulepakoiden lukuhaasteessa 2022, jossa haasteena #10 on spefi/scifi, jossa l/g/b/t/q-tyyppejä!

Lukuhaaste on saanut innoituksensa Helmet-lukuhaasteesta. Myös Mummolaakso haluaa motivoida lukemaan enemmän sekä jakamaan vinkkejä ja mielipiteitä lbtq-teemaisesta kirjallisuudesta.

Lukuhaasteesta on pyritty tekemään helposti lähestyttävä valitsemalla tällä kertaa vain 10 haastekohtaa. Niistä äänestettiin Mummolaakson fb-sivuilla tammikuussa.

Kuinka osallistun?

  • facebookissa on oma Lukulepakot-lukuhaaste 2022 -ryhmä , jossa jokaisella haasteelle on oma kohtansa keskustelua varten. Liity ryhmään ja aloita vapaasti myös muita keskusteluja kirjallisuudesta!
  • Hae vinkkejä haasteisiin sopivista kirjoista ryhmästä, verkosta, tutuilta, omasta hyllystä. Haasta samalla itseäsi uusien ja erilaisten tekstien pariin.
  • Kirjaa lukemasi kirjat oheiselle lomakkeelle: excel tai pdf. Kun olet lukenut kaikki 10, julkaise listasi fb-ryhmässä tai lähetä info@mummolaakso.fi. Lisääthän listaan suosituksia tai kommentteja. Suosituksista tehdään vuoden lopussa tiivistelmä Mummolaakson jäsentiedotteeseen.
  • Lukuhaaste on iloista lukemisharrastuksen jakamista. Sinun ei tarvitse "suorittaa" mitään, jollet halua. Voit osallistua keskusteluihin ja kirjojen vinkkaamiseen, vaikket pitäisikään omaa listaa.
  • Myös äänikirjoja kuuntelemalla voit osallistua. Voit myös keksiä omia luovia tapoja suorittaa lukuhaastetta.
  • Pidetään keskustelu somessa mukavana ja ystävällisenä. Kirjoja voimme arvostella, mutta älkäämme arvostelko toisiamme!

Lukulepakot-lukuhaasteen lomakkeet

  • lataa excel-lomake asettelun näyttämiseksi, ota muokkaus käyttöön ja tallenna omalle koneelle tai
  • printtaa pdf-lomake