Petankkia Töölössä la 30.9. klo 13

Eteläinen Hesperiankatu 27, 00100 Helsinki

Kaikille sopivaa seurusteluhenkistä petankkia pelataan Pohjoisen ja Eteläisen Hesperiankatujen välisellä Taivallahden hiekkakentällä Runeberginkadun länsipuolella. Vieressä on Apollonkadun ratikka- ja bussipysäkit sekä Hesperian Esplanadin yleisövessa.

Omat kuulat mukaan jos sellaisia löytyy. Tarpeen mukaan jälkipelit lähialueen kahvilassa tai baarissa. Säävaraus.

Anna Uddenberg: Lantiollinen luottamus, 2017

Kiasma 2. kerros, Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

Taidehistorioitsija Antti Solin vetää mummolaaksolaisille queer-näkökulmaisen opastuksen Dreamy-näyttelyyn. Mummolaakso-yhdistys kustantaa opastuksen, pääsylipun hankkii kukin itse. Ei ennakkoilmoittautumista, tavataan pohjakerroksen aulassa. Ole ajoissa.

Dreamy-näyttely keskittyy seksuaalisuuden tai sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Kuraattori Max Hannuksen ajatuksia Dreamy-näyttelystä tarkemmin esseessä Pääsy maahan jota ei ole.

Näyttelyn taiteilijat: Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Museolippu 20€, alennettu pääsymaksu 12€ (mm. eläkeläiset, työttömät), Museokortilla maksutta. Samalla lipulla voi käydä katsomassa Tom of Finlandin näyttelyn Rohkea matka 3. kerroksessa.

Syyskemut kekrin hengessä pe 20.10. klo 18-00

Bottan juhlakerros (2. krs), Museokatu 10, 00100 Helsinki

Kekrin aikaan työtä ei tehdä enemmän kuin on välttämätöntä, joten perjantaina penaali kiinni ajoissa ja kohti Bottaa! Lokakuun harmaudesta vapaa vyöhyke, Mummis-tanssit kutsuu viihtymään ja irrottelemaan ihan livenä.

Musiikista vastaa pitkän linjan ammattilais-dj Awa. DJ Awa on soittanut ja soittaa Suomen suurimpien artistien kanssa Suomen suosituimmissa paikoissa. Hänellä on myös Helsingissä useampi oma klubi-iltansa. ”Soitan pääasiassa omalla twistillä kipaleita, joista voi ottaa kiinni, nostaa kädet ilmaan ja laulaa mukana. En vierasta mitään genreä, mutta tyylikkäät ja seksikkäät remixit ovat minun juttuni!”

Ensimmäinen tunti on korvamerkattu paritanssille. Juhlasalin ohella käytössämme on samassa kerroksessa yksi kabinetti hillitympään hengailuun ja satoisien kesämuistojen vaihtamiseen.

Tulkaahan juhlimaan kaikenikäiset lesbisestä seurasta kiinnostuneet naiset 18-v. ylöspäin. Pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuessa ulko-oven rapuille saa henkilökunnalta teleskooppirampit ja juhlakerrokseen pääsee lavahissillä.

Liput paikan päältä kortilla tai käteisellä 17€ / jäsenet 12€ (Mummolaaksot tai Setan jäsenjärjestöt) ja eteispalvelumaksu.

Tykkää ja jaa tapahtumaa somessa: Instagram | facebook

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ma 23.10. klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Näissä kirjoissa ikä- ja sukupolvinäkökulmat kertautuvat vanhuusvuosiin ehtineiden henkilöhahmojen ohella menneisyyteen sijoittuvien tapahtumien kuvauksessa, teosten julkaisuvuosien 27 vuoden erossa ja kirjailijoiden ikävuosissakin. Mummoikäisten lesboelämänkokemuksen moninaisuudesta riittäisi tarinoitavaa tiiviimmälläkin julkaisutahdilla.

Inger Wikström-Lindgrenin I syrenernas tid. En berättelse om två kvinnor (Söderström, 1996) katsoo vuodesta 1958 taaksepäin autonomian ajan kuohuviin vuosiin asti. Vaasaksi tunnistettavassa rannikkokaupungissa kaksi koulutoveria ryhtyy rakentamaan itsenäistä elämää 1900-luvun alun venäläistämiskauden murroksessa. Sekä varakkaassa laivanvarustajaperheessä kasvaneelle Beata van Balkille että leskeksi jääneen papin rouvan tyttärelle Alma Strandille se tarkoittaa luokka- ja sukupuoliodotusten haastamista.

Vuosikymmenten saatossa naiset pääsevät äänestämään, uusille ammattiurille, jopa pukeutumaan housuihin, mutta naisten välisessä rakkaudessa kaapin ovet pysyvät visusti kiinni.

Tiina Tuppuraisen Elvi ja Ebba (Karisto 2023) kuvaa seitsemänkymppisten nimihenkilöiden uudelleen lämpiävää suhdetta 25 vuoden takaisen eron jälkeen. Romaanihahmojaan Tuppurainen höystää tässäkin teoksessa kytköksillä helsinkiläisen lesboyhteisön historiaan: tapaamispaikkoihin, kulttuurisiin ilmiöihin ja politiikkoihin. Ne jäävät lähinnä päälle liimatuiksi anekdooteiksi vailla kerronnallista ulottuvuutta, pahimmillaan sisäpiirikiistojen stereotyppisiksi kärjistyksiksi.

Elvi ja Ebba ovat toistensa vastakohtia seksuaalisen ja sosiaalisen identiteettinsä osalta. Tarinan opetus kuitenkin on, että identiteetit eivät ole vanhanakaan muuttumattomia. Kirja herättää miettimään millainen olisi oma mummokommuunisi.

Ihmissuhdeverkostot ja niiden voimavarat to 26.10 klo 18-20

Webinaari ja Maikki Friberg-koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Tänä syksynä käynnistyvät Mummolaakson keskusteluillat, joiden teemana on ikääntyvien sateenkaarinaisten hyvinvointi. Tapahtumiin on vapaa pääsy eikä ennakkoilmoittautumista edellytetä.

Lokakuun kerran teemana on ihmissuhteet, verkostot ja niiden voimavarat. Seksuaali- ja pariterapeutti Outi Santavuoren alustus toteutetaan verkkoluentona, jolloin alustuksen osuuden voi katsella verkon kautta kaikkialta Suomesta (ohjeet löydät lähiaikana täältä ja Mummolaakson facebook-sivuilla). Alustuksen osuudelle on varattu puoli tuntia tilaisuuden alusta.

Keskustelutilaisuus, jossa alustus katsotaan aluksi yhdessä, järjestetään Bulevardilla Helsingissä Naisasialiitto Unionin tiloissa.

Alustaja (verkkoalustus) seksuaali- ja pariterapeutti Outi Santavuori, keskustelunvetäjä FT Rose-Marie Peake.

Kuvassa Misa Lommi, Pyry Nikkilä, Jaakko Hutchings. Kuva: Noora Geagea

Helsingin Kaupunginteatterin pieni näyttämö, Eläintarhantie 5, 00530 Helsinki

Huom! Varaa ja maksa lippusi viimeistään 1.10.!

Monika Fagerholmin palkittu romaani Vem dödade bambi? on hypnoottinen kudelma, samaan aikaan brutaali ja lyyrisen kaunis. Laura Jänisniemen suomennoksesta romaanin on dramatisoinut Pipsa Lonka ja ohjannut Riikka Oksanen. Näytelmä kysyy voiko pahan unohtaa. Idyllisen huvilakaupungin harmonia särkyy kerralla palasiksi, kun neljä hyväosaisen perheen poikaa pahoinpitelee bileissä nuoren tytön. Millaisena elämä voi jatkua, jos on syyllistynyt johonkin niin kauheaan? Kuinka tapahtunut tragedia solmii Huvilakaupungin ihmiset toisiinsa ja voiko hirveiden asioiden yli todellisuudessa hypätä?

Rooleissa: Elias Keränen, Heidi Herala, Jaakko Hutchings, Aksinja Lommi, Misa Lommi, Kari Mattila, Pyry Nikkilä, Justus Pienmunne, Leena Rapola.

”Taiteellisesti kunnianhimoinen ja hätkähdyttävän ajankohtainen näytelmä. Pipsa Lonka on onnistunut suurenmoisesti Monika Fagerholmin omaäänisen kielen sovittamisessa näyttämölle.” – Kielipuolen päiväkirja/Matti Saarela[

Liput 29€ Mummolaakson jäseniltä ja 39€ muilta. Sitova ilmoittautuminen sekä maksu Mummolaakson tilille: info@mummolaakso.fi ja FI16 6601 0001 1859 82.

Porukalla stand up -esitykseen Perintö – Kun kuolema vierailee ke 15.11. klo 19-21

Ravintola Bottan Tina-klubi (3. krs), Museokatu 10, 00100 Helsinki

Huom! Varaa ja maksa lippusi viimeistään 13.10.!

Keväällä 2020 sekä Maria Oivan että Aurora Vasaman perheessä vieraili kuolema. Kuolemia seurasivat hautajaiset, perunkirjoitukset, ja sitten stand up -esitys. ”Perintö” sai ensiesityksensä Naistenpäivän Komiikkafestivaalilla 2023. Perintö itkettää ja naurattaa, ja tämä Perintö kyllä naurattaa ihan haudan taakse asti.

Aurora on koomikko, joka larppaa uskottavasti keski-ikää ja kääntää nolot tilanteet viihteeksi. Maria Oiva on helsinkiläistynyt turkulainen jonka mielestä punk ei kuole koskaan.

Liput 20€ Mummolaakson jäseniltä ja 25€ muilta. Sitova ilmoittautuminen sekä maksu Mummolaakson tilille: info@mummolaakso.fi ja FI16 6601 0001 1859 82. Eteispalvelumaksu peritään paikan päällä.