Lukulepakot - Spefi-teemailta ti 24.5. klo 17:30

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Ennen kesälaitumille siirtymistä kutsumme kaikki lukulepakot teemailtaan, jossa keskustellaan fantasiaa, science fictionia, mysteerejä, utopioita, dystopioita ja muuta spekulatiivista kerrontaa edustavista lesbisistä kirjoista. Erityisvieraana keskustelemassa on Varjojen lähettiläs -trilogian kirjoittaja Patricia G. Bertényi Turusta.

Keskustelun pohjaksi voi valita luettavaksi spefin eri genreistä klassikoita tai uudempia julkaisuja. Mummolaakson lukupiirissä spekulatiivista fiktiota on käsitelty vuosien varrella satunnaisesti, selkeää lesbo- tai bi-sisältöä painottaen. Lukulistalla on ollut Emmi Itärannan dystooppinen fantasiaromaani Kudottujen kujien kaupunki (2015) ja ihmissusitarinoista suomikummaksi luonnehdittu Jenny Kangasvuon Sudenveri (2012) sekä amerikkalaisen Catherine Lundoffin Silver Moon: A Women of Wolf’s Point (2017). Maagista realismia, joissa muuten realistiseen kerrontaan yhdistetään yliluonnollisia olentoja tai maagisia voimia, on lukulepakoissa edustanut Ellen Klagesin Passing Strange (2017) ja Patricia G. Bertényin Salaisuuksien galleria (2019).

Spefissä on nykyään usein erilaisia henkilöhahmoja, joiden seksuaalisuuden tai sukupuolen ilmaisu on ei-normatiivista, mutta se on harvoin tarinan keskiössä. Vinkkejä lgbtq-teemaiseen englanninkieliseen spefiin löytyy Wikipediasta.

Jaa omat suosituksesi ja kommenttisi myösLukulepakoiden lukuhaasteessa 2022, jossa haasteena #10 on spefi/scifi, jossa l/g/b/t/q-tyyppejä!

Virtuaalista mummolaaksoa tekemään ma 30.5. klo 18

Google Meet etätapaaminen 30.5. klo 18 mutta myöhemminkin voi liittyä mukaan.
Ilmoittaudu mukaan digitiimiin google-lomakkeella tästä (edellyttää kirjautumista google-tilillesi) tai meilaa info@mummolaakso.fi. Etäkokouslinkki meilataan 28.5.

Digiteknologian luovalla käytöllä olisi mummoikäisille lesboille ja muille lepakoille paljon annettavaa. Yhteisöllisyyttä on jo pitkään ylläpidetty myös virtuaalisesti somen välityksellä, mutta verkossa soisi olevan enemmänkin lbtq-naisten erityisistä teemoista ammentavaa sisältöä. Itse tuotettua ääntä, kuvaa ja tekstiä omannäköistä elämää juhlivista asioista.

Tällainen sisältö tekisi mummisyhteisöä tutuksi isommalle yleisölle ilman fyysisiä rajoja ja edistäisi luovaa vuorovaikutusta lepakkokansan kesken. Nämä tavoitteet mielessä Mummolaaksossa ollaan käynnistämässä virtualisointikokeilua, johon kaikki kiinnostuneet kutsutaan osallistumaan.

Huhtikuussa aloitetaan etäopiskeluna tutustuminen erilaisiin verkossa tapahtuviin viestintäsovelluksiin ja –tekniikoihin kuten podcastien tekemiseen, tapahtumien striimaamiseen verkossa ja jaettavien kyselyiden tekemiseen. Maksuttomalla etäkurssilla osallistujat asettavat itse omat tavoitteensa, ja jakavat tietojaan ja tuotoksiaan muiden kanssa yhdessä sovittavan aikataulun mukaan.

Osallistujille on tarjolla aineistoa muutamiin alustoihin tutustumiseksi, sen jälkeen paneudutaan itseä kiinnostaviin aihealueisiin yksin tai yhdessä. Kaikki aineisto suunnitellaan ja toteutetaan itse. Kurssikaverit toimivat harjoitteiden testiyleisönä ja kommentoijina. Valmiita virtuaalisisältöjä voi linkittää Mummolaakson verkkosivuille ja someen.

Tekniikat ovat kaikkien ulottuvilla, ota bittivirta haltuusi!

Seuraa aikatauluja ja päivityksiä facebookissa.

Mummolaakson kesäretki Kotkaan 11.-12.6.

Kotka fuksinpuisto atsaleat
Kotka Sapokan vesipuisto
Kotka Sibeliuksenpuisto

Majoitus: Original Sokos Hotel Seurahuone, Keskuskatu 21, 48100 Kotka
Tove Jansson ja meri -näyttely, Raatihuoneentori 1, Hamina

Tutustumme merikaupunki Kotkan upeisiin puistoihin. Kotkan kaupungin sivuilta löytyy hyvä esittely näistä kohteista. Sunnuntaina palaamme Haminan kautta, jossa käymme Tove Jansson ja meri -näyttelyssä. Esillä on kymmeniä maalauksia ja piirroksia sekä Haminan kaupungin 300-vuotisjuhliinsa tilaamat kaksi suurteosta, jotka Jansson valmisti 1952. Liput näyttelyyn 5€.

Sitova ilmoittautuminen majoitukseen 20.5. mennessä info@mummolaakso.fi. Kahden hengen huone 143€, perhehuone 1-3 henkilöä 163€.

Yhteiskuljetusta ei järjestetä mutta kysele kyytiä facebook-tapahtumassa tai meilitse.

Ohjelma

Klo 12:30 tutustuminen Suomen palkituimpaan puistoon, Sapokan vesipuistoon. Monipuolisen kasvillisuuden ohella ympäristöä elävöittävät kivi, valaistus ja vesi. Sapokanlahden poukamaan suunnitellun puiston vesiputous ja puro toimivat lahden vedenkierto- ja hapetusjärjestelmänä.

Sapokasta voi kävellä ulkoilureittejä pitkin Kotkansaaren eteläkärkeen Katariinan Meripuistoon, jota kunnostetaan entisen öljysataman alueelle. Merimaisemien ympäröimästä, nurmikkoisesta ja kallioisesta puistosta löytyy mm. mietiskelylabyrintti ja entisen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina. Itälaidalla on tervaleppälehto, joka rauhoitettiin jo vuonna 1964. Katariinan meripuistossa mahdollisuus grillaukseen, joten varaa mukaan omat retkieväät!

Sateen sattuessa menemme tutustumaan merikeskus Vellamoon. Museokortti mukaan!

Illanvietto yhteisen ruokailun kera Hotelli Seurahuoneella, jossa useampi ravintolavaihtoehto.

Sunnuntaina lähtö hotellilta klo 12 ja Haminassa Tove Jansson ja meri –näyttelyyn tutustuminen n. klo 12:30.

Lesbonäkyvyyden päivän kirjallisuusspesiaali

Tunnista lesbiset stoorit -testi

Kirjallisuus on niin historiallisesti kuin nykyäänkin korvaamaton instituutio lesbojen näkyväksi tekemisessä ja lesbokulttuurin edistämisessä. Muistutuksena monista mainioista kirjoista Tunnista lesbiset stoorit -testi, joka kertoo kuinka tarkkaan olet genreä seurannut!

Tehtävänä on tunnistaa oikein lyhyet sitaatit lepakkolukijoita viime vuosina puhuttaneista kirjoista. Tekstisisällön, kirjoittajan tyylin tai oman intuition perusteella voi myös tehdä valistuneita arvauksia.

Huom! Sisältää juonipaljastuksia.

Klikkaa tästä vastaamaan google forms -lomakkeella tehtyyn testiin!

Lukuhaaste on saanut innoituksensa Helmet-lukuhaasteesta. Myös Mummolaakso haluaa motivoida lukemaan enemmän sekä jakamaan vinkkejä ja mielipiteitä lbtq-teemaisesta kirjallisuudesta.

Lukuhaasteesta on pyritty tekemään helposti lähestyttävä valitsemalla tällä kertaa vain 10 haastekohtaa. Niistä äänestettiin Mummolaakson fb-sivuilla tammikuussa.

Kuinka osallistun?

  • facebookissa on oma Lukulepakot-lukuhaaste 2022 -ryhmä , jossa jokaisella haasteelle on oma kohtansa keskustelua varten. Liity ryhmään ja aloita vapaasti myös muita keskusteluja kirjallisuudesta!
  • Hae vinkkejä haasteisiin sopivista kirjoista ryhmästä, verkosta, tutuilta, omasta hyllystä. Haasta samalla itseäsi uusien ja erilaisten tekstien pariin.
  • Kirjaa lukemasi kirjat oheiselle lomakkeelle: excel tai pdf. Kun olet lukenut kaikki 10, julkaise listasi fb-ryhmässä tai lähetä info@mummolaakso.fi. Lisääthän listaan suosituksia tai kommentteja. Suosituksista tehdään vuoden lopussa tiivistelmä Mummolaakson jäsentiedotteeseen.
  • Lukuhaaste on iloista lukemisharrastuksen jakamista. Sinun ei tarvitse "suorittaa" mitään, jollet halua. Voit osallistua keskusteluihin ja kirjojen vinkkaamiseen, vaikket pitäisikään omaa listaa.
  • Myös äänikirjoja kuuntelemalla voit osallistua. Voit myös keksiä omia luovia tapoja suorittaa lukuhaastetta.
  • Pidetään keskustelu somessa mukavana ja ystävällisenä. Kirjoja voimme arvostella, mutta älkäämme arvostelko toisiamme!

Lukulepakot-lukuhaasteen lomakkeet

  • lataa excel-lomake asettelun näyttämiseksi, ota muokkaus käyttöön ja tallenna omalle koneelle tai
  • printtaa pdf-lomake