Valmiuksia hyvään lesboikääntymiseen - Hätäensiapukurssi (4h) la 20.4. klo 14-17.45

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Hki

Ensiaputaidot olisi hyvä olla jokaisella. Toimintavalmius hätätilanteissa tulee iän myötä entistä tärkeämmäksi taidoksi oman lähi- ja ystäväpiirin hengen ja terveyden turvaamiselle. Kun terveys- ja tapaturmariskit kasvavat, tieto luo turvaa aktiiviseen elämään.

Lähikoulutuksena järjestettävä lyhyt hätäensiapukurssi sopii parhaiten niille, joilla ei ole aiempaa ensiapukoulutusta. Se on osa hyvää ikääntymistä käsitteleviä koulutustilaisuuksia, joita Mummolaakso järjestää Piireissä mukana kaiken ikää –hankkeessa. Asiasisällön painotus kurssilla on ikääntymiseen ja arkielämään liittyvissä hätätilanteissa.

Hätäensiapukurssin palveluntarjoaja on Uskalla Auttaa Oy, kouluttajana Meri. Koulutus noudattaa työturvallisuuslain, työsuojeluhallinnon sekä STM:n ensiapukoulutukselle asettamia vaatimuksia.

Asiasisältö:

 • Ihmisen anatomian ja fysiologian perusteet
 • Toiminta auttamistilanteessa: Auttamisen haasteet, Turvallisuustekijät auttamisessa
 • Hätätilanteessa toimiminen

  • Hätätilanteen tunnistaminen
  • Tajuttoman henkilön ensiapu
  • Painelu-puhalluselvytys sekä neuvovan defibrillaattorin käyttö
  • Tukehtumisen ensiapu / vierasesine hengitysteissä

 • Auttaminen vammoissa, tapaturmissa ja onnettomuuksissa

  • Haavat ja verenvuodon tyrehdyttäminen
  • Sokki
  • Sähkötapaturmat / Kouristuskohtaus / Palovammat

Aikataulu:
klo 13.30-14 kahvi/tee, vapaa keskustelu auttamistilanteista ja ensiavun kokemuksista
klo 14-15.30 käytännön harjoittelua ja teoriaa
klo 15.30-15.45 tauko
klo 15.45-17.30 käytännön harjoittelua ja teoriaa
klo 17.30-17.45 aikaa kysymyksille ja ensiaputodistusten lataus

Kurssi on Mummolaakson jäsenille. Osallistujamäärä 15 henkeä. Osallistumismaksu 30€. Ilmoittaudu info@mummolaakso.fi ja maksa heti vahvistuksen saatuasi Mummolaakso ry:n tilille FI16 6601 0001 1859 82. Osallistumismaksua ei peruutettaessa palauteta, mutta sairastapauksessa koulutuksen voi suorittaa verkkokurssina.

Tapahtumaa rahoittaa EuroCentralAsian Lesbian* Community ja Euroopan unioni. Sisällöstä vastaa Mummolaakso-yhdistys, eikä se välttämättä heijasta EuroCentralAsian Lesbian* Communityn eikä Euroopan unionin näkemyksiä.

Outolinnuista suvaitsevuusnormeihin ma 22.4. klo 18

Tuuve Aro. Kuva: Jenni Haili

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Hki

Lesbonäkyvyyden viikon Näkökulmaillassa ruokitaan kriittistä ja kulttuuripoliittista keskustelua lesboelämästä ammennettavien kokemusten valossa. Ajatuksille alkutahdit antaa Tuuve Aron esseistinen, autofiktiivinen romaani Kalasatama (2020) ja siihen pohjautuva, Helsingin teatterikevään hittiteokseksi noussut Salla Viikan ja Sini Pesosen näyttämösovitus Ryhmäteatterille. Keskustelua käynnistämässä on kirjailija Tuuve Aro. Ilta jatkuu vapaalla keskustelulla.

Kalasatama ruotii monia identiteettipoliittisia ja yhteiskunnallisia aiheita terävän satiirisesti, kärjistäen ja antaen äänen myös ahdistukselle ja vihantunteille. Toiseuttavien vähemmistökokemusten kytkynä tulee siunauksellinen sivullisuus normatiivisten roolien ja valintojen odotuksista. Kuten Joanna Haartti replikoi: "Mieti mikä lahja lesbous on ... Saa lapsesta asti katsoa kaikkee tätä hulluutta sivusta." Kirjan ja näytelmän taustoista lisää Voima-lehden Teatterin politiikkaa –podcastissa ja Kallion kirjaston YouTube-videossa.

Vieläkö sateenkaarikulttuurissa elää vapauttavan vaihtoehtoisuuden henki? Onko Vapautuspäivien vähemmistönäkyvyydellä enää roolia Pride-spektaakkelien suvaitsevaisuussyleilyssä? Miten neuvotellaan rajanvetoa taiteellisen ilmaisunvapauden ja woke-kulttuurin poliittisen korrektiuden välillä lesbotarinoissa? Mikä voimauttaa queer-kulttuurissa? Miksi naiskulttuurin erityisyys on edelleen arvossaan?

Teemaviikon kunniaksi Mummolaakso tarjoaa kuplivia juomia.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 25.4. klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Lisa Altherin romaaneille on leimallista huumorin ja vakavuuden yhdistäminen, feminismi ja näkökulmahenkilöiden biseksuaalisuus. Viimeisin suomennettu romaani Enkelit lennossa (suom. Elsa Carroll, Tammi 1985, alkut. Other Women, 1984) on hänen varhaisesta tuotannostaan psykologisin ja vähiten vauhdikas. Keskiössä on depressiivisen sairaanhoitajan Caroline Kelleyn ja hänen terapeuttinsa Hannah Burken välinen dynamiikka, henkilökohtaiset historiat ja yhteiskunnalliset ahdistuksen aiheet. Henkilökohtainen sekä on että ei ole poliittista. Lesbouteen romaani tarjoaa monia näkökulmia, vähemmistöstressikin tiedostettiin jo 1980-luvulla.

Altherin tuoremmassa romaanissa, Swan Song; An Odyssey (Alfred Knopf, 2020), kuusikymppinen Jessie Drake pestautuu elämänkumppaninsa kuoleman jälkeen laivalääkäriksi loistoristeilijälle. Mutta Katin jälkeensä jättämät kirjoitukset eivät anna Jessielle rauhaa. Lemmenlaivalla monisuhteiset risteilyromanssit tuottavat havereita, maailman merillä kohdataan merirosvoja ja venepakolaisten hädänalainen tilanne. Rahakkaiden risteilijöiden kuplassa muun maailman kriisit ohitetaan kuitenkin nopeasti päähuomion ollessa Eroksen ja Thanatoksen kamppailussa. Satiiri on kielellisesti terävää ja puhuttee etenkin kypsään keski-ikään ehtineitä.

Kirjojen lainakappaleita voi kysellä fb-ryhmässä.

Matara, Matarankatu 6, 40100 Jyväskylä. Kokoustila "Talvikki" 2. krs. Tila on esteetön, hissillä saavutettavissa.

Mummolaakso ry ja Jyväskylän Seta ry kutsuvat juhlimaan lesbonäkyvyyden päivää kakun ja kevätaurinkoisen ajatustenvaihdon kera Matarassa.

Tule nostamaan malja (0%) lesboelämän iloille, olitpa sitten pesunkestävä lesbo tai hengessä mukana muulla sateenkaarevalla identiteetillä!

Illan aluksi Mummolaakso tutuksi -esitys ja lesboaktivismin uusia tuulia maailmalta: EuroCentralAsian Lesbian* Community EL*C. Esittelijänä Virva Hepolampi.

Lbtq-naisten yhteisöjä, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta edistävän kansainvälisen EL*C- verkoston myöntämällä hankeavustuksella Mummolaakso matkustaa tänä vuonna kotipesästään Helsingistä tutustumaan naisten toimintaan muualla maassa sekä keskustelemaan ikäkysymyksistä lesbofokuksella. Jyväskylässä mummolaaksolaista paikallistoimintaa virisi jo vuonna 1995, mutta miltä Jyväskylän ja lähialueen lesboelämä tänään näyttää ja tuntuu? Millaisia terveisiä ja toimintaideoita Sinä heittäisit sapfiseen toivomuskaivoon? Kenen tai minkä kunniaksi skoolaisimme tänään? Mukana keskustelemassa Jyväskylän Setan naistenryhmän vetäjä Maria.

Tervetuloa mukaan liputtamaan ja tutustumaan! Kutsu kaverit mukaan facebookissa ja instagramissa.

Tapahtuma on osa EL*C:n ja EU:n rahoittamaa Piireissä mukana kaiken ikää -hanketta. Lue lisää hankkeesta.

Hankkeen sisällöt ovat yksin toteuttajan Mummolaakso ry:n vastuulla, eivätkä välttämättä heijasta EuroCentralAsian Lesbian* Communityn eikä Euroopan unionin näkemyksiä.

Vappuhipat ti 30.4. klo 18-00

Bottan juhlakerros ja Snellman-kabinetti (2. krs), Museokatu 10, 00100 Helsinki

Vappuaatto on juhlan paikka ja kesämielen kohotus. Vapauta siis kaapista valkolakkisi, komistaudu vappuhatulla tai asustaudu serpentiineillä ja suuntaa Bottalle! Sapfiselle yleisölle sopivasti Mantan lakitus on tänä vuonna Kansalaistorilla kivenheiton päässä.

Musavastaavana iki-ihana dj Lailis. Ensimmäinen tunti klo 18-19 paritanssia. Illan mittaan menobiiseinä soivat mm. lattarit, diskohitit, slovarit ja euroviisut ... paritanssia unohtamatta. Rauhallisempi seurustelu onnistuu Snellman-kabinetissa.

Tervetuloa mukaan kuplivaan tunnelmaan kaikenikäiset lesbisestä seurasta kiinnostuneet naiset 18-v. ylöspäin. Pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuessa ulko-oven rapuille saa henkilökunnalta teleskooppirampit ja juhlakerrokseen pääsee lavahissillä.

Liput paikan päältä kortilla tai käteisellä 17€ / jäsenet 12€ (Mummolaaksot tai Setan jäsenjärjestöt) ja eteispalvelumaksu. Kello 18-20 ehtii vielä lunastaa Mummolaakson vuosijäsenyyden 2024 jäsenrekrytointipisteellä ja säästää heti 5€ lipun hinnassa.

Vappupiknik Hakaniemessä ke 1.5. n. klo 14 alkaen

Tarja Halosen puisto, Eläintarhantie, 00530 Helsinki

Vapun perinteinen mummistapaaminen Hakaniemessä Kaupunginteatterin kupeessa.

Simat ja muut eväät sekä istuinaluset mukaan. Saa laulaa, soittaa ja julistaa!

Kuka mummon hännän nostaa ellei mummo itse? la 4.5. klo 12-14

Viking Grace seminaaritila, 24h risteily iltalähdöllä

Legendaarisella Turun Mummoristeilyllä järjestettävä alustettu keskustelu on osa Piireissä mukana kaiken ikää –hankkeen ohjelmaa ja Turun Seudun Mummolaakson 25-juhlavuoden toimintaa. Keskustelun teemana on "Mitä voimme tehdä sateenkaarisenioreiden näkyvyyden lisäämiseksi?"

Tule risteilemään ja keskustelemaan tärkeästä aiheesta laivan seminaaritilaan lauantaina klo 12-14 (Suomen aikaa). Risteilystä ja sen muusta ohjelmasta lisätiedot täällä.

Väki vanhenee ja myös sateenkaarisenioreiden määrä kasvaa. Silti yhdenvertainen ja arvokas kohtelu ei ole ikääntyneille sateenkaari-ihmisille vieläkään itsestäänselvyys. Mitä voimme tehdä edistääksemme ihmisarvoista, turvallista ja omannäköistä vanhuutta ihan jokaiselle? Miten osaltamme vaikutamme siihen, ettei vähemmistöihin kuuluvien tarvitse ikääntyessään jäädä yksin?

Keskustelu sopii kaikenikäisille :) Vaikka ei ikääntyminen vielä häämöttäisikään, aina voi pohtia, mitä voi tehdä jonkun muun, ja samalla ehkä oman tulevaisuutensa, hyväksi. Keskustelun alustaa Turun Seudun Mummolaakson Tampereen vahvistus, sosionomi (AMK) Virve Raittinen.

Opinnäytetyössään Haluaisin kuunnella sinua Raittisen aiheena oli sateenkaarisenioreiden näkyvyyden lisääminen vanhuspalveluissa. Osana opinnäytetyötä Raittinen teki yhdessä sateenkaarisenioreiden kanssa 4-osaisen podcast-haastattelujen sarjan, joka on kuultavana Spotify-palvelussa

Tilaisuuden alussa tarjotaan aamupala klo 12, tulethan ajoissa.

Instagram

Piireissä mukana kaiken ikää -hanketta rahoittaa EuroCentralAsian Lesbian* Community ja Euroopan unioni. Hankkeen sisällöt ovat yksin toteuttajan Mummolaakso ry:n vastuulla, eivätkä ne välttämättä heijasta EuroCentralAsian Lesbian* Communityn eikä Euroopan unionin näkemyksiä.

Petankkia Tokoinrannassa su 5.5. ka 2.6. klo 14-17

Tokoinranta, Eläintarhantie 8, 00530 Helsinki

Petankia pelataan taas Tokoinrannassa.

Et tarvitse omia kuulia. Keliin sopiva vaatetus ja hyvä mieli riittävät. Tervetuloa!

Aamuretki Suomenojan lintualtaalle su 19.5. klo 8:30

Själörsvägen, 02270 Espoo

2-3 tunnin opastetulla lintubongausretkellä kierretään Suomenojan lintuallas ja voidaan kävellä myös merenrantaan. Ota mukaan kiikarit, istuinalusta, omat eväät ja sään mukainen varustus.

Tapaamme klo 8:30 Suomenojan parkkipaikalla Själörsvägenillä. Säävaraus kovalle vesisateelle.

Ennakkoilmoittautumiset Anneli 050 435 1845.

Mummolaakson pyöräretki su 26.5. klo 12

Kalasatamanpuistikko, Parrulaituri 4, 00540 Helsinki

Lähtöpiste on Kalasatamanpuiston eteläpäädyssä, leikkipaikan kulmalla lähellä Kalasataman metroasemaa. Ennakkotietona reitistä: lähdetään rantareittiä itään päin kohti Ramsinrantaa (n. 15 km), jossa käydään omakustanteisella kahvitauolla. Menomatkalla pysähdytään sopivassa kohdassa opettelemaan pyörän ja ajoasennon säätöjä sekä perusjuttuja ajamisesta. Ajetaan leppoisaa vauhtia, koska sunnuntaisin on paljon väkeä liikkeellä.

Edestakaisen matkan kesto alkuohjeistuksineen ja taukoineen 2-4 tuntia. Palata voi myös sukkelasti Vuosaaren metroasemalta. Hommassa keskeistä on tietysti mukava yhdessäolo, ei minkään suorittaminen. Reittitiedot tarkennetaan lähempänä verkkosivulle ja fb-tapahtumaan.

Pyöräretki tehdään säävarauksella: Ei ajeta, jos kaatamalla sataa. Säätiedotus 26.5. aamulla Mummolaakson Facebook-sivulla. Pyöräretken vetää Hanna, joka on ollut pyörällä päästään kolmen vanhasta.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ke 29.5. klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Kevään päätöksenä paneudutaan Virginia Woolfiin (1882–1941). Woolfin kanonisoitu asema lesbokirjailijana perustuu vahvimmin Orlandoon (Kirjayhtymä 1984, suom. Kirsti Simonsuuri; Orlando: A biography, 1928), jota on sittemmin luettu myös varhaisqueerinä transkirjallisuutena. Pseudoelämäkerta on sekä kirjallisuushistoriallinen satiiri, sukupuoli- ja seksuaalipoliittinen fantasia että rakkauskirje Orlandon alter egolle, aristokraattikirjailija Vita Sackville-Westille. Orlando elää yli 300 vuotta 1600-luvulta kirjoitusvuoteen 1928 vaihtaen välillä sukupuolta. Sally Potterin filmatisoinnissa Orlandon (Tilda Swinton) elämä jatkui elokuvan valmistumisvuoteen 1992 asti.

Ensimmäinen suomennoskokoelma Woolfin kirjeistä on nimetty epäilyttävän tahmaisesti, Nuolen sinua hellästi: Kirjeitä 1900-1909 (Oppian 2020, suom. Tuomas Kilpi). Varhaisessa kirjeenvaihdossa kiinnostaa ennen kaikkea Virginian eroottisiakin sävyjä sisältänyt suhde Violet Dickinsoniin, joka hiipui hänen avioiduttuaan Leonard Woolfin kanssa. Woolfin estoinen ja ambivalentti suhtautuminen seksuaalisuuteen ei tee hänestä helppoa esikuvaa lesbolukijalle. ”Vain naiset herättävät mielikuvitukseni”, Woolf kirjoitti Ethel Smythille 1930 mutta vuonna 1936 vannotti Violet Dickinsonia salaamaan kaikilta heidän kirjeenvaihtonsa ja hävitti kaikki Violetin lähettämät kirjeet.

Lukupiirissä keskusteltavaksi oheislukemistoksi voi lisäksi ottaa vapaavalintaisen Virginia Woolfin oman tekstin lajityypistä riippumatta tai häntä käsittelevän kirjan.

Woolfin tekstit nousevat esiin myös syyskauden aloituskirjassa After Sappho.

Ulkoiluretki Uutelan ulkoilualueella la 8.6. klo 12

kuva: AH

Uutelantie 1, 00990 Helsinki

Kuljemme helppoja ulkoilureittejä kävellen. Tapaaminen klo 12 Kahvila Kampelan luona. Keliin sopiva vaatetus ja omat eväät mukaan. Paistamme makkaraa, jos vain mahdollista. Omat makkarat mukaan.

Retken kesto n. 3 tuntia, vetäjinä Nitta ja Ansku. Tervetuloa mukaan!

Ennakkotieto: Sherrykahvitanssit Bottalla la 29.6. klo 17-23

Bottan juhlasali 2. krs, Museokatu 10, 00100 Helsinki

Ennakkotietona kalentereihin merkittäväksi: helteistä menoa luvassa prideviikon loppunostatuksessa!

Tarkemmat tapahtumatiedot tulossa kevään aikana.

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä, joten olet aina ajan tasalla tulevista tilaisuuksista.

Liity jäseneksi tai uusi jäsenyytesi liittymislomakkeella.

Jäsenmaksut 2024

 • perusjäsenmaksu 30 €
 • pienituloiset 20 €
 • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!

 ___________________