Lesbonäkyvyyden päivä ma 26.4.

26. huhtikuuta vietettävän lesbonäkyvyyden päivän traditio käynnistyi espanjalaisen lgbt-yhdistyksen FELGTB:n aloitteesta vuonna 2008. Sen jälkeen päivää on juhlittu myös Saksassa, Sveitsissä ja Briteissä.

Brittiläinen lesbolehti DIVA lanseerasi 2020 lesbonäkyvyyden viikon. Virtuaaliohjelmaa on tänäkin vuonna tarjolla 26.4.-2.5. lesbianvisibilityweek.com .

Kannustamme juhlimaan lesbonäkyvyyden päivää vaikka somepäivityksellä, kuvittamalla tai sanoittamalla omaa lesbonäkökulmaasi. Somekanavilla hashtagit #LesbianVisibilityDay, #LesbianVisibilityWeek saivat jo viime vuonna suomalaiset vastineet #Lesbonäkyvyydenpäivä, #Lesbonäkyvyydenviikko.

Kirjallinen puistopiknik lukulepakoille ti 4.5. klo 17

Vanhankirkon puisto, Bulevardi/Annankatu, Helsinki

Sään ja koronarajoitusten salliessa lukulepakot kutsutaan jutustelemaan turvavälein kahdesta rikosromaanista, joista toinen on historiaalinen ja toinen taideteemainen.

Tarkista tilanne 1 vk ennen tapahtumaa. Osallistujamäärää voidaan joutua rajoittamaan ennakkoilmoittautumisella tai tilaisuutta siirtämään kokoontumissuositusten mukaan!

Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria, Tammi, 2019

Bertényin dekkaritrilogia lähtee liikkeelle vetävästi Salaisuuksien galleriassa. Nopeatempoinen dialogi, koukuttava juoni ja kiinnostavat yksityiskohdat kuljettavat eteenpäin San Fransiscon taideympyröihin sijoittuvaa jännityskertomusta kohti tiivistunnelmaista loppuratkaisua. Lisämausteita arvoitukseen otetaan mystiikasta ja fantasiasta.

Trilogian jatko-osat ovat Varjojen saari (2020) ja Pimeyden kirja (tulossa).

Heidi Airaksinen: Vierge Moderne. Arktinen Banaani, 2021

Queer-henki laskeutuu 1930-luvun Helsinkiin, kun modernin ajan neitsyttä edustava diakonissaoppilas Kerstin Lund kiinnostuu veneeristen tautien sairaalan portille kuolleen huonomaineisen naisen kohtalosta.

Vanhuuteen varautuminen ja oikeudellinen ennakointi ke 5.5. klo 16-18

Teams-etäkokouksena

Setan seniorityön, Vanhustyön keskusliiton ja Asianajotoimisto Legal Loungen kanssa Teams-verkkoalustalla järjestetettävässä etätapahtumassaa herätellään ajatuksia vanhenemiseen orientoitumisesta sateenkaarevasta näkökulmasta. Tilaisuus on maksuton ja se on suunnattu kaikille yli 50-vuotiaille sateenkaari-ihmisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Asiantuntijapuheenvuorojen ohella yleisö voi esittää kysymyksiä sekä ennakkoon että keskusteluosuuden aikana. Tervetuloa mukaan!

Ilmoittaudu tästä linkistä viimeistään tiistain 4.5. aikana.

Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän mahdollistamiseksi. Voit varautua vanhuuteen esimerkiksi huolehtimalla omasta terveydestä, toimintakyvystä ja sosiaalisista suhteista, ennakoimalla taloudellista toimeentuloa sekä pohtimalla asumisen vaihtoehtoja.

Oikeudellisista asiakirjoista huolehtiminen on myös tärkeä osa vanhuuteen varautumista. Sateenkaari-ihmisten läheis- ja perhesuhteet ovat usein lain käsitteitä moninaisempia, miten voi varmistua siitä, että tämä näkyy esimerkiksi perinnönjaossa? Löytyykö sinulta hoitotahto ja testamentti? Oletko laatinut edunvalvontavaltuutuksen? Näiden asiakirjojen avulla huolehdit siitä, että sinulla ja itse määrittelemilläsi läheisilläsi säilyy päätäntävalta asioistasi elämän loppuun saakka.

Puhujina ovat Vanheneminen.fi -hankkeen hankepäällikkö Eve-Linda Lassila ja asianajaja Hanna Rahikka Asianajotoimisto Legal Loungesta.

Tilaisuutta ei tallennetta tai taltioida vaan tapahtuma on kertaluontoinen.

Vanheneminen.fi-sivustolta löytyy kattavasti tietoa liittyen oikeudelliseen ennakointiin, kuten seikkaperäiset ohjeet edunvalvontavaltuutuksen laatimiseen. Lisäksi sivustolta löydät tietoa terveydestä, mielekkäästä elämästä sekä talouden ja asumisen ennakoinnista.

Valoaalto - maljannosto avantgardistille to 1.7. klo 17

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Tarkista tilanne 1 vk ennen tapahtumaa. Osallistujamäärää voidaan joutua rajoittamaan ennakkoilmoittautumisella tai tilaisuutta siirtämään kokoontumissuositusten mukaan!

Pride-viikolla pidetään kirjallinen kahvi-ilta jossa teemana on runoilija ja kirjailija Kaarina Valoaallon (25.5.1948-26.3.2021) tuotanto. Hiljattain menehtynyt Valoaalto oli lesboyhteisön arvostamien, epäkonventionaalisuutta kaihtamattomien taiteilijaäänien joukossa omassa sarjassaan.

Suosituksena yhteisesti luettaviksi teksteiksi ovat fiktion muodossa kirjoitettu lapsuus- ja nuoruusvuosien historia Huono iho (1986), fragmentaarinen parisuhdekuvaukseksi tulkittava Sisilisko ja minä (1991) sekä Valoaallon toistaiseksi viimeisin kokoelma Banana split: runoa ja proosaa (2020). Ajatukset, suositukset ja mielipiteet muistakin kirjailijan teoksista ovat yhtälailla tervetulleita.

Syksyllä on odotettavissa Poesialta postuumisti julkaistava Valoaallon kymmenes runoteos Äimän käki