Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ma 4.3.2024

 

Luettavana kaksi mustan feminismin klassikkoa lesbohyllyltä vuodelta 1982.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Uusi musikaalifilmatisointi mustan feministikirjallisuuden klassikosta Häivähdys purppuraa (The Color Purple, 1982) tuli elokuvateattereihin tammikuussa ja on jo poistumassa ohjelmistossa. Vertailun vuoksi paneudutaan Alice Walkerin alkuperäiseen romaanitekstiin. Suomennos on Kersti Juvan käsialaa (WSOY 1986).

1900-luvun alkupuoliskolle sijoittuvassa kirjeromaanissa afroamerikkalainen Celie kirjoittaa Jumalalle elämästään Amerikan Georgiassa 14-vuotiaasta myöhäiseen aikuisuuteen asti ja rinnalla kulkee sisko Nettien kirjeet Celielle Afrikasta, jossa hän on lähetystyöntekijänä.

Etelän maaseudulla afroamerikkalaisten naisten elämää leimaavat rasistisen syrjinnän ja taloudellisen huono-osaisuuden rinnalle seksuaalinen ja oikeudellinen hyväksikäyttö, väkivaltaiset avioliitot ja ahdasmieliset sosiaaliset odotukset. Mutta mustissa naisissa on voimaa ja vapaudenuskoa. Toisenlaisen elämän avaimet Celielle tuo blueslaulajatar Shug Avery, jonka kanssa Celie löytää sekä oman seksuaalisuuteensa että omanarvontuntoonsa. Ja sitä kautta riippumattomuuden ja avaramman uskontulkinnan.

Runoilijana, kansalaisoikeusaktivistina ja intersektionaalisen feminismin pioneerina tunnetun Audre Lorden lesbofeministinen "biomytografia" Zami: A New Spelling of My Name (Persephone Press 1982) on edelleen suomentamatta. Lorde kuvaa lapsuus- ja nuoruusvuosiaan Harlemissa, etsikkoaikaansa ja tietoisuuden rakentamista mustana gaynaisena ennen Stonewallin mellakoita, McCarthyismin varjossa.

Lorde on kirjan nimeä myöten sisaruuden ja lesbojatkumon asialla mutta omasta etnisestä kulttuuritaustastaan käsin. Nuori Audre ammentaa vahvuutensa mustilta naisilta ja hänen carriacoulainen identiteettimallinsa, Zami, juontaa äidin afrokaribialaisista juurista. Nimi vittaa naisiin, jotka työskentelevät yhdessä ystävinä ja rakastajina. Biomytografiassaan Lorde rakentaa todellisten ja mytologisten naisten jatkumosta vastavoiman heteroideologialle, valkoiselle valtakulttuurille ja miehiselle ylivallalle.

Jaa tapahtumaa: facebook, instagram