Uutisarkistopoiminto:

Näyttelyopastus Kiasman Dreamyyn 14.10.2023

 

Tutustu Kansallisgallerian kokoelmista queer-katseella valikoituun nykytaiteeseen ryhmäopastuksessa.

Kiasma, näyttely Dreamy Queer ja vapaus unelmoida Dreamy keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttelyn teoksista voi löytää queeriä oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta, himoa, fantasiaa ja unelmien tekemistä todeksi. 28.4.–26.11.2023 2. kerros ripustuskuva Anna Uddenberg ???? ????????? s. 1982, Ruotsi Pelvic Trust Lantiollinen luottamus Bäckentillit 2017 veistos, styrox, lasikuitu, hartsi, polyuretaani, kengät, tekohiukset, akryyli Veistoksessa trendikkään sporttinen hahmo on uponnut osaksi tunnistamatonta, etäisesti sohvaa muistuttavaa huonekalua. Käyttäjä ja käyttöesine näyttävät sulautuvan yhdeksi. Tilanteessa on jotain leikkisää ja hauskaa, mutta myös outoa ja arveluttavaa. Taiteilija on kiinnostunut siitä, miten “käyttäjäystävälliset” teknologiat ja muotoilu muokkaavat ihmisten kokemuksia ja käyttäytymistä. Hän näkee, että tekoälyn kanssa vuorovaikutuksessa henkilökohtaisesta tulee yleisluontoista ja päinvastoin. Uddenberg käsittelee sukupuolta simulaationa tai kopiona, jonka alkuperäistä kappaletta ei enää ole: kaikkea on jäljitelty ja toistettu miljoona kertaa, eikä yhtymäkohtaa “luonnolliseen” enää ole. kuva | Photo: Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen

Kiasma 2. kerros, Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

Taidehistorioitsija Antti Solin vetää mummolaaksolaisille queer-näkökulmaisen opastuksen Dreamy-näyttelyyn. Mummolaakso-yhdistys kustantaa opastuksen, pääsylipun hankkii kukin itse. Ei ennakkoilmoittautumista, tavataan pohjakerroksen aulassa. Ole ajoissa.

Dreamy-näyttely keskittyy seksuaalisuuden tai sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Kuraattori Max Hannuksen ajatuksia Dreamy-näyttelystä tarkemmin esseessä Pääsy maahan jota ei ole.

Näyttelyn taiteilijat: Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Museolippu 20€, alennettu pääsymaksu 12€ (mm. eläkeläiset, työttömät), Museokortilla maksutta. Samalla lipulla voi käydä katsomassa Tom of Finlandin näyttelyn Rohkea matka 3. kerroksessa.