Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 31.5.2023

 

Kielletyn rakkauden aikoja Mirkka Rekolan elämäkerrassa ja Tukholman haureusoikeudenkäyntien valossa.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Ensimmäinen osa Jonimatti Joutsijärven kirjoittamasta Mirkka Rekolan (1931-2014) elämäkerrasta julkaistaan 26.4. Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I kattaa ennakkotietojen mukaan Rekolan elämän vaiheet lapsuudesta 1970-luvun loppuun saakka, ja avaa erityisiä näkökulmia paitsi runouteen myös seksuaalivähemmistöjen asemaan ja poliittisten ääriliikkeiden historiaan sodanjälkeisessä Suomessa. Esittelyteksti kertoo, että vahvaäänisesti kirjoitetussa teoksessa kuvauksensa saavat vainojen, vainoharhojen, työn ja sairauden, rakkauksien ja pettymisten, näkyjen, kohtaamisten ja nähdyksitulemisten ajat.

Rekola oli ihailtu lesboikoni jo eläessään. Tunnetun runokokoelman nimi Minä rakastan sinua, minä sanon sen kaikille (1972) nimi komeilee nykyään Teemu Mäenpään maalaamassa Runopuu-muraalissa Tampereen keskustassa. Rekolan poetiikka mystisine aspekteineen ei kuitenkaan ole kaikille helposti lähestyttävää. Ensimmäinen elämäkerta herättää siksikin suuria odotuksia runoilijan ajatusmaailman paremmasta ymmärtämisestä.

Mian Lodalen on debyyttiromaaninsa Smulklubbens skamlösa systrar (2003) jälkeen jatkanut menestyksekkäästi lesbisten tarinoiden kirjoittamista. Lukulepakoissa on aiemmin keskusteltu hänen Matilda Tudorin kanssa kirjoittamastaan humoristisesta oppaasta Liten handbok i konsten att bli lesbisk (2014). Lodalenin arkistotyöhön perustuva historiallinen romaanisarja alkoi tosipohjaisella 1900-luvun alun rakkaustarinalla Lisa och Lilly (2020) ja nyt luettava Lesbiska ligan: en sann kriminalhistoria (Romanus & Selling, 2021) pohjautuu sotavuoden 1943 aikaisiin oikeudenkäynteihin, joissa useampia naisia oli syytettynä samansukupuolisesta luonnottomasta haureudesta.

Vuoteen 1944 asti homoseksuaalinen kanssakäyminen oli Ruotsissa kriminalisoitua, mutta kuten Lesbiska ligan herkullisesti kuvaa, naisten osalta kielletyn rakkauden juridiset seuraamukset olivat vain hämärästi hahmotettavissa. Mukaansatempaavan tarinan pääosassa ovat naisten keskinäiset romanssit aikana, jolloin suhteiden luomista vaikeutti lesbojen näkymättömyys, salailun tarve, naisten heikko taloudellinen asema ja sota-ajan säännöstely. Historiallisista esikuvistaan Lodalen on luonut kompleksiset henkilöhahmot, joilla seksuaalisen identiteetin ja sukupuoli-identiteetin variaatiot ovat uskottavia. Aikalaisarjen ilot ja haasteet välittyvät huumorilla ja elävänä.