Uutisarkistopoiminto:

Vierailu Pasilan varastokirjastossa 16.2.2023

 

Kirjallisia löytöjä, kuriositeetteja, vanhaa varastoa. Lesbisillä tarinoilla ei ole vain loistava tulevaisuus vaan myös kiehtova menneisyys.

Pasilan kirjasto, Kellosilta 9, 00520 Helsinki

Pääkaupunkiseudun kirjastojen sateenkaarihyllyt ja aineistohaut esim. hakusanalla 'lesbous' palvelevat erinomaisesti valikoivaa lukijaa etenkin uudempien julkaisujen osalta. Vanhempaa ja luokittelujen katveeseen jäävää queer-aineistoakin löytyy, usein Pasilan varastokirjaston laajasta valikoimasta.

Lesbisen kirjallisuuden lukijoille kehitys kirjamarkkinoilla on 2000-luvulla ollut paljon positiivisempaa kuin kotimaisten kustantajien ja kirjakauppojen tulevaisuudennäkymät yleisesti. Naisten ja tyttöjen välistä kiintymystä käsittelevä omaääninen fiktio ja tietokirjat ovat tulleet osaksi kirjallisuuden valtavirtaa. Uusia julkaisuja seurataan yhteisössä ja ne saavat näkyvyyttä mediassa. Ennen vuosituhannen vaihdetta kiinnostavia nimekkeitä julkaistiin harvakseltaan, eikä lesbinen kirjallisuus juuri julkisuudessa paistatellut. Lukemistot tulivat Suomeen paljolti kielialueilta, joissa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudella on kirjallisuudessa pidempi traditio. Suomennoksissakin lesbosisältö jäi useimmiten sivuhenkilöiden ja sivujuonien varaan. Suurta draamaa lesbolaisuus - tai vain epäilys sellaisista taipumuksista - saattoi tarinassa aiheuttaa sitäkin helpommin.

Valikoima vanhempia suomennoksia ja kotimaisia tekstejä on nähtävänä ja lainattavissa vierailun aikana. Kerronnan konventiot, lukijaoletukset, henkilökuvat ja ilmaisukeinot voivat tuntua 2000-luvulla jo aikansa eläneiltä mutta herättävät varmasti ajatuksia, jos lesbokuvan ja lesbisen kirjallisuuden historiallinen muutos kiinnostaa.

Tapaamme klo 18 Pasilan kirjaston sateenkaarihyllyllä ja laskeudumme sitten kirjastovirkailija Maikki Erosen opastuksella tutustumaan varastokirjaston valikoimiin ja aistimaan kellaritunnelmaa. Saa lainata! Tarjolla myös kahvia ja teetä.