Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ke 23.11.2022

 

Odotetut uutuuskirjat Leena Parkkiselta ja Jenny Kangasvuolta ovat varmoja keskustelunherättäjiä.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Leena Parkkisen edellinen historiallinen romaani Säädyllinen ainesosa (2016) sai lukulepakoilta innostuneen vastaanoton. Ennakkotietojen perusteella juuri ilmestynyt Neiti Steinin keittäjätär (Otava) vaikuttaa sekin punovan yhteen lupaavia tarinanaineksia. Kukapa ei haluaisi olla kärpäsenä katossa 1900-luvun alun Pariisissa ikonisen kulinaristisen lesboparin Alice B. Toklasin ja Gertrude Steinin keittiössä, jossa suomalainen Margitkin kävi keittelemässä!

Alkupaloiksi voi kuunnella YLE Areenasta Parkkisen haastattelun kirjan synnystä. Steinin kirjallisista keitoksista luetaan oheislukemistona kuuluisa ’gay’-tarina ”Miss Furr and Miss Skeene”.

Marraskuun toinenkin kirja on painotuore. Oulu Pride -viikolla julkaistussa tietokirjassa Bi- ja panseksuaalisuus (SKS) Jenny Kangasvuo kokoaa yhteen 2000-luvun vaihteesta asti tekemäänsä haastattelu- ja mediatutkimusta sekä omia kokemuksiaan ja näkemyksiään. Yleistajuisessa tekstissään Kangasvuo jättää tutkijan roolin ja pääsee kertomaan myös omaa tarinaansa biseksuaalina, osin poleemisin painotuksin.

Erilaiset sukupolvikokemukset ja polittisten näkemysten vaikutus identiteettimäärittelyihin nousee kerrankin esiin merkittävänä tekijänä. Suomalaisten pornolehtien bi-kuvan vertaileva analysointi on sekä mehukasta että muistakin sateenkaarinäkökulmista avartavaa luettavaa.

Kysele lainakappaleita kirjoista Mummolaakson facebook-ryhmässä tai meilitse info@mummolaakso.fi.