Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 5.10.2022

 

Brittiläinen maailmanmenestysromaani ja amerikkalaisen sarjakuvan marginaaliklassikko, teemana eriarvoisuudet ja identiteetit.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Rodullistaminen, moniperusteinen syrjintä ja niitä purkava intersektionaalinen feminismi ovat viime vuosina näkyneet kotimaisten kustantamojen julkaisulistoilla. Yksi lesbonäkökulmasta kiinnostavimpia on brittikirjailija Bernardine Evariston Tyttö, nainen, toinen (Girl, Woman, Other 2019). Ulkomaista lesbofeministististä keskustelua pidempään seuranneissa intersektionaalisuus ei ehkä herätä suurempaa hämmennystä. Alison Bechdelin Dykes to Watch Out For(DTWOF, suom. Lepakkoelämää) –sarjakuvan lukijat eivät ainakaan ole voineet välttyä proto-intersektionaaliselta politiikalta, joissa epäkohtia tunnistetaan ja etuoikeuksia kyseenalaistetaan laajalla spektrillä.

Evariston moniäänisessä romaanissa kuullaan ennen kaikkea brittiläisten mustien ja ruskeiden naisten tarinoita. Ne paljastavat vallankäytön monia muotoja ja syrjinnän historioita. Henkilöhahmot ovat selviytyjiä, eivät uhreja muttei myöskään sankareita. Kirjan kehyshenkilö on Amma Bonsu, radikaalien ja feministien marginaalista viisikymppisenä valtavirtaan puskeva lesbo teatterintekijä. Tämän vahvatahtoisen amatsonin taistelutoveri Dominique emigroituu USAan lesboseparatistiseen maaseutuyhteisöön.

Alison Bechdel piirsi 25 vuoden ajan (1983-2008) DTWOF-sarjakuvaa. Dyke draaman ohella teemana on amerikkalaisen lesbo- ja queeryhteisön alati muuttuva moninaisuus ja ajan poliittiset debatit. Seksuaalisten identiteettiensä ohella hahmoilla on erilaisia toiseuttavia ja etuoikeuttavia taustoja, ja kuten Evariston romaanissa, henkilökohtaisen poliittisuus ei jää piiloon. The Essential Dykes to Watch Out For (2008) kokosi kirjaksi valtaosan yhdestätoista DTWOF-albumista, myöhemmät stripit ja taiteilijan esittelyn. Suomennokset alkavat neljännestä albumista: Lepakkoelämää (2000) ja Lepakkoelämää II-IV (2010-2013). Lukupiiriin näistä voi (uudelleen)lukea yhden tai useamman.

Jaa tapahtumaa: facebook, instagram