Uutisarkistopoiminto:

Spefi-teemailta 17.8.2022

 

Illan teemana ovat spekulatiivisen fiktion eri genret lhbtq-henkilöhahmojen ja -narratiivien näkökulmasta. Mukana keskustelemassa Varjojen lähettiläs -trilogian kirjoittaja Patricia G. Bertényi.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Hki

Lukulepakkojen teemaillassa keskustellaan fantasiaa, science fictionia, mysteerejä, utopioita, dystopioita ja muuta spekulatiivista kerrontaa edustavista lesbisistä kirjoista. Erityisvieraana keskustelemassa on Varjojen lähettiläs -trilogian kirjoittaja Patricia G. Bertényi Turusta.

Keskustelun pohjaksi voi valita luettavaksi spefin eri genreistä klassikoita tai uudempia julkaisuja. Mummolaakson lukupiirissä spekulatiivista fiktiota on käsitelty vuosien varrella satunnaisesti, selkeää lesbo- tai bi-sisältöä painottaen. Lukulistalla on ollut Emmi Itärannan dystooppinen fantasiaromaani Kudottujen kujien kaupunki (2015) ja ihmissusitarinoista suomikummaksi luonnehdittu Jenny Kangasvuon Sudenveri (2012) sekä amerikkalaisen Catherine Lundoffin Silver Moon: A Women of Wolf’s Point (2017). Maagista realismia, joissa muuten realistiseen kerrontaan yhdistetään yliluonnollisia olentoja tai maagisia voimia, on lukulepakoissa edustanut Ellen Klagesin Passing Strange (2017) ja Patricia G. Bertényin Salaisuuksien galleria (2019).

Spefissä on nykyään usein erilaisia henkilöhahmoja, joiden seksuaalisuuden tai sukupuolen ilmaisu on ei-normatiivista, mutta se on harvoin tarinan keskiössä. Vinkkejä lgbtq-teemaiseen englanninkieliseen spefiin löytyy Wikipediasta.

Jaa omat suosituksesi ja kommenttisi myös Lukulepakoiden lukuhaasteessa 2022, jossa haasteena #10 on spefi/scifi, jossa l/g/b/t/q-tyyppejä!