Hämeenlinnantie 357, 17500 Padasjoki

Jos tykkäät luonnonympäristöstä, saunomisesta, peleistä ja naisseurasta mutta mummiksen syysleiri on vielä kokematta, niin eikun testaamaan.

Padasjoen kirkonkylän lähettyvillä olevassa leirikeskuksessa on oivalliset tilat päärakennuksessa majoittumiseen, ruokailuun ja seurusteluun sekä Särsjärven rannassa puulämmitteinen sauna, uimalaituri ja soutuvene. Matkaa Helsingistä on 160 km ja Tampereelta n. 115 km.

Viikonlopun ohjelmassa on säiden ja kiinnostuksen mukaan pihapelejä mölkystä pingikseen, älyttömiä seurapelejä, istuskelua nuotiopaikalla kahvitellen, rupattelua takkatulen ääressä, tutustumista uusiin ihmisiin ja hyvää ruokaa. Luonnon helmassa voi ulkoilla, sienestää, marjastaa, kalastaa ja soudella omaan tahtiin tai kimpassa.

Majoitus 2-4 hengen huoneissa. Koirat ovat sallittuja. Mukaan lakanat, pyyhe, saunaoluet ja iltavirvokkeet. Omat pingismailat, kalastusvälineet tms liikuntavarusteet voi myös tuoda mukana.

Perjantai-illasta sunnuntaihin kestävän täysihoitoviikonlopun hinta on Mummolaakson jäsenille 100€ ja ei-jäsenille 150€. Ilmoittautumiset: info@mummolaakso.fi, maksu Mummolaakso ry:n tilille IBAN FI16 6601 0001 1859 82. Paikat varataan maksujärjestyksessä.

Kysele tarvittaessa kimppakyytiä Mummiksen fb-ryhmässä. Lisätiedot ja kuvat: www.hollolanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/leiri-ja-kurssikeskukset/sarsjarven-leirikeskus-padasjoki-

Ethän tule leirille, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita tai olet rokottamaton ja altistunut tartunnalle.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 21.9. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki 

Homoseksuaalisuden dekriminalisoinnin (1971) ja sairausluokituksesta poistamisen (1981) merkkivuotena lukupiirissä pohditaan kuinka seksuaalipoliittisia näköaloja on laajennettu ja identiteettejä rakennettu omaäänisillä kulttuurituotteilla. Luettavana on kaksi teosta, jotka aikanaan tekivät näkyväksi ja visualisoivat lesboutta uudella tavalla.

USA:ssa lesbonäkyvyyden ikonisimpia klassikkoja on valokuvaaja-elokuvantekijä JEB Joan E.Birenin 1979 omakustanteena julkaisema Eye to Eye: Portraits of Lesbians. JEB oli 1970-luvulla kiertänyt Amerikkaa ja valokuvannut kaikenikäisiä, eri taustoista tulevia lesboja heidän jokapäiväisessä elämässään ja yhteisöissään. Valokuvien mukana oli arvostettujen kirjoittajien, kuten Audre Lorden, Adrienne Richin, Joan Nestlen ja muiden kirjoituksia. Kirjassa kuvatut naiset jakoivat myös henkilökohtaisia tarinoitaan. Eye to Eye toi lesbouden marginaalista katseen keskiöön moninaisena, puhuttelevana, koskettavana, haastavana. Radikaali teos tarjosi aikanaan lesbolukijoille osoituksen energisestä, vahvasta identiteetistä.

Kirjan uusi painos 2021 tuo nyt tämän tärkeän ajankuvan uusien sukupolvien tietoisuuteen. Uuteen painokseen on lisätty esseet taiteilija-kirjailija Tee Corinnelta, jalkapalloilija Lori Lindseyltä ja valokuvaaja Lola Flashiltä. Kirja on tilattavissa mm. Adlibriksessä. Arvosteluja esim. laatulehdissä The Guardian ja Time. Katso myös JEBin ja Alison Bechdelin videokeskustelu kirjasta Women and Children First -kirjakaupan virtuaalitapahtumassa.

Suomessa ensimmäinen kuvallinen julkaisu lesbisistä naisista oli anarkofeministisen, sittemmin protoqueeriksi luonnehditun Extaasi-ryhmän Julmia naisia: sadomasokistinaiset kertovat (Odessa 1989). Kirja oli yksi Extaasin taideprojekti muiden jatkeena. Ryhmä radikaalimmasta naiskulttuurista innostuneita ihmisiä oli lyöttäytynyt yhteen Helsingissä vuonna 1985. Eri kokoonpanoissa he pyörittivät naiskahvilaa, kommuuniasuntoa ja s/m-klubia, järjestivät bileitä ja performansseja, julkaisivat Himosta rottiin –lehteä.

Ryhmän rajojarikkovaan tyyliin toimitettu teos dokumentoi Extaasin toimintaa ja antoi äänen s/m-henkiselle lesboerotiikalle. Feminismin pornosodissa kärjistynyt vastakkainasettelu s/m-seksin vastustajien ja puolustajien välillä vaikutti Suomessakin, joten vaikka Julmia naisia herätti lesboyhteisössä kiinnostunutta keskustelua sen vastaanotto ei ollut varauksettoman ihastunutta.

Kysele ja tarjoa kirjojen lainakappaleita fb-tapahtumassa!Ja fb-ryhmässä Lost Queer Lez-Biz Finland ilmoittautui myös useita kirjanomistajia lainaajaksi (suljettu ryhmä).

Teatterivierailu Norminäytelmän esitykseen la 13.11. klo 19

KokoTeatteri, Hämeentie 3, 00530 Helsinki

KokoTeatterin syksyn pääteos on sukupuolen ja seksuaalisuuden normeja käsittelevät Norminäytelmä. Näytelmän tekstin on kirjoittanut Marjo Niemi ja produktion ohjaa Anna Veijalainen. Esityksen neljä näyttelijää tekevät siinä neljäkymmentä roolia, esitys on hillitön ja tuhlaileva kuin luonto itse. Karnevalistisen tunnelman lavalle luovat upeat näyttelijät Cécile Orblin, Petriikka Pohjanheimo, Cristal Snow ja Jani Toivola.

Normit nopeuttavat laumojen toimintaa ja nopeus hyödyttää monia. Normeihin on turvallista maastoutua. Mutta entä jos ei pysty? Kaikki tunteet eivät synnykään itsekseen sinussa, vaan siellä missä normit määritellään. Minkälainen sinun pitäisi niiden mielestä olla? Millaista on?

Esityksen jälkeen voimme jäädä keskustelemaaan näytelmästä ja hengailemaan teatterin lämpiöön. Näytelmätyöryhmän edustaja on luvannut kertoa meille esityksen synnystä. Virvokkeita voi ostaa aulabaarista.

Hinta 24 euroa Mummolaakson jäsenet ja 29 euroa ei-jäsenet.

Ilmoittautuminen ja maksu Mummiksen tilille Ålandsbanken FI16 6601 0001 1859 82 viimeistään 13.10.

Kaksi mummolaaksolaista lesboaktiivia osallistui Lahden Setan sateenkaari-ihmisten tarinoita julkaisevaan podcast-sarjaan, jossa teemana on lhbtq-sukupolvien väliset erot ja jaetut kokemukset. Parikeskustelujen viimeisin osa julkaisiin Soundcloudissa 11.8.2021.

Jakson 1 teemana on sukupuolen moninaisuus. Translaista ja kahden eri ikäpolven kokemuksista sukupuolen moninaisuudesta keskustelemassa ovat Minna-Maaria, 58v ja Juno, 19v.

Jaksossa 2 Elämää seksuaalivähemmistössä. Ursula, 64v ja Sofia, 19v. keskustelevat seksuaali-identiteetistä ja sen ympäriltä.

Jaksossa 3 Yhteisöllisyydestä ja yhteydestä Evan, 19 ja Virva, 60v. juttelevat sukupolvikokemuksista, queer-kulttuurista sekä internetin merkityksestä yhteisöllisyydessä.

Kunkin ohjelman kesto on n. 30 min.