Helene Schjerfbeck: Lukevat tytöt 1907

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

Olemme varanneet paikkoja näyttelyintroon, jossa esitellään Maailmalta löysin itseni - Helene Schjerfbeck sekä Taiteilijoiden Ruovesi-näyttelyt.

Museon sisäänpääsyn hoitaa jokainen itse. Mainitse pääsylippua lunastaessasi, että olet tulossa Mummolaakson varaamaan introon klo 14.

Kokoontuminen on museon sisäpihalla klo 13.50.

Pääsymaksu 17€/15€/Museokortti

Maailmalta löysin itseni kertoo, kuinka Helenestä tuli Helene. Näyttely keskittyy erityisesti Schjerfbeckin matkoihin Pohjois-Ranskan Pont-Aveniin, Italian Fiesoleen sekä Iso-Britannian St Ivesiin 1800-lopussa.

Esimerkiksi Schjerfbeckin tunnetuimpiin kuuluva teos Toipilas (1888) on maalattu St Ivesissä. Millainen merkitys matkoilla oli taiteilijan tuotantoon - ja kuinka hän inspiroitui näkemästään? Esillä on noin 130 maalausta, piirustusta ja luonnoskirjaa. Mukana on myös teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty Suomessa.

Halukkaat voivat tutustua myös Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyyn.

Antti J. Jokisen elokuva HELENE saa ensi-iltansa 17.1.2020. Museokäynnin jälkeen pysymme Schjerfbeck-tunnelmissa ja menemme katsomaan elokuvaa. Lisätiedot lähempänä Mummiksen fb-ryhmässä.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 23.1. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki 

Lukupiirin tämänkertaiset kirjat ovat monella tapa vastakohtien pari. Yhteistä on omakohtaisesti koetun luovan työn prosessien kuvaus. Emma Kantasen esikoisromaanissa ollaan kuvittamisen ja kuvataiteen parissa, kulttuuri-ikoni Pirkko Saision metafiktiivisessä kertomuskokoelmassa työstetään tekstuaalisia tarinoita.

Emma Kantanen: Nimi jolla kutsutaan öisin (2019, Gummerrus)

Autofiktiivisen romaanin minäkertoja on rekrytoitu Roviolta peligraafikoksi Pekingiin. Lukija hapuilee maahanmuuttajan mukana vaikeasti avautuvan kielen, yhteiskunnan, työkulttuurin ja salaisen lesboyhteisön sääntöjen sekamelskassa. Omasta kiinalaisesta nimestä alkaen arki pursuaa vierautta ja yllätyksiä, työelämä on lähes riistoa. Säännellyssä yhteiskunnassa myös lesbojen eli lalojen alakulttuuri osoittautuu tiukasti normitetuksi, länsimainen oletus yksilönvapaudesta johtaa siellä pahimpaan umpikujaan.

Pirkko Saisio: Epäröintejä. Tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (2019, Siltala)

Kokoelman epäröinnit lähtevät liikkeelle metatekstuaalisesta tarinoinnista. Kirjoittaja kirjoittaa kirjoittamisesta, heittäytyy epäkirjailijaksikin jääden katsomaan sivusta saavatko hänen tarina-aihionsa ja henkilöhahmonsa kuljetettua itseään eteenpäin. Etäännytetyn kerronnan vieraannuttavaa vaikutusta voi kompensoida tulkitsemalla tehokeinon käytön kommentiksi uskottavan lesbisen narratiivin haasteista.

Jo ensimmäisessä tarinassa L-sana tutun latteassa kieltolauseessa avaa paikan kahden naisen kohtauksen kuningasrepliikille, eikä se jää pintaraapaisuksi teemaan. Lesbisen rakkauden kohdalla tapahtuvia väistöliikkeitä poimitaan lähempään tarkasteluun useammasta näkökulmasta. Teoksen kuumottavin kertomus on todellinen pieni helmi, Mummolaakso-Finlandian arvoinen kirjallinen viettely. Siinä konkretisoituu myös kirjan alun teesi todellisten tapahtumien ja kerronnan välisen rajan merkityksettömyydestä. Elämä on tarinaa ja tarinat luovat elämää.

Vuosikokous la 14.3. klo 18-20

Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki

Kokouksessa vedetään yhteen päättyneen 25. toimintavuoden saldo sanoin ja numeroin: esitellään toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2019. Alkaneelle vuodelle vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio. Keskustellaan tulevista tapahtumista, taloudesta ja yhdistyksen kehittämisestä. Valitaan myös hallitus ja puheenjohtaja organisoimaan toimintaa toisen neljännesvuosisadan käynnistyessä sekä toiminnantarkastaja varanaisineen.

Tervetuloa jäsenet ja jäseneksi paikan päällä liittyvät osallistumaan kokoukseen ja yhdistyksen vapaaehtoistyöhön. Toimeliaassa hallituksessa on tilaa myös uusille lesbisen aktivismin airueille. Kokousvirvokkeina on kahvia, teetä sekä pikkusuolaista. Vuosikokoukseen osallistuvat pääsevät ilmaiseksi illan tansseihin.

Muistathan maksaa jäsenmaksusi 2020 ennen kokousta!
 

Kevätkemut la 14.3. klo 20-01

Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1, 00540 Helsinki

Pitkästä aikaa joraamme taas Suvilahden särmikkään historiallisessa miljöössä Kojehuoneessa (rakennus 8), Kalasataman kulmilla.

Merkkaa partytime kalenteriin, lisätietoja seuraa lähempänä.

 

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2020:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!