Opastus Outi Heiskasen näyttelyyn la 4.12. klo 14

Ateneumin taidemuseo, 00100 Helsinki

Outi Heiskanen (s. 1937) on yksi maamme tunnetuimmista taiteilijoista. Heiskanen on virtuoosimainen taidegraafikko, mutta myös sääntöjä kyseenalaistava ja rajoja rikkova kokeilija. Hänet tunnetaan myös performanssitaiteen sekä maa- ja ympäristötaiteen edelläkävijänä.

Outi Heiskasen luoma myyttinen maailma on täynnä tarinoita ihmisenä olemisen mysteereistä ja suhteestamme luontoon. Hänen hahmoissaan raja ihmisen ja eläimen välillä voi olla häilyvä, kun keskiössä ovat perusvietit ja elämän kiertokulku. Naiseus, äitiys, erotiikka ja kuolema kutoutuvat yhteen hänen eri keinoin toteutetuissa teoksissaan, joita yhdistää myös säännöistä piittaamaton, joskus anarkistinenkin kokeilunhalu ja kiistämätön virtuositeetti.

Klo 14 alkavan tunnin mittaisen opastuskierroksen tarjoaa Mummolaakso, sisäänpääsyn jokainen kustantaa itse. Lipun hinta ilman museokorttia ryhmälipulla 16€. Kerro tulevasi opastusryhmään.

Pop-in puurojuhla pe 10.12. klo 17-23

Villa Salin, Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Uusimpien koronasuositusten mukaisesti osallistumisen edellytyksenä on koronapassi, joka tarkistetaan tullessa. Kaikissa flunssaoireissa kannattaa jäädä kotiin!

Tänä vuonna päästään taas hauduttamaan riisipuuroa ja maustamaan glögiä Villa Salinin kotoisassa ilmapiirissä.

Tossut ja tonttulakit mukaan. Nyyttärieväitä, glögiterästeitä ja oheisjuomia saa tuoda oman maun mukaan. Joululauluilta ei voi täällä välttyä - joskin voi olla, ettei niitä ole nyt suotavaa laulaa. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja uusia mummolaaksolaisia vapaalla aikataululla klo 17 ja 23 välillä.

Jouluinen Villa Salinin huvila löytyy Lauttasaaren Kasinonrannan uimarannan vierestä. Bussi 22 Punavuoresta Bulevardille ja Hietalahdentorin kautta Kuikkarinteen pysäkille. Bussi 21 Kampista (laituri 48) kiertää Vattuniemen kautta Hevosenkenkäpuiston pysäkille. Lauttasaaren metroasemalta 1-2 pysäkinväliä Kuikkarinteelle/Hevosenkenkäpuistoon.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 25.1.2022 klo 18

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Huomaa muuttunut ajankohta!

Ilta on omistettu uusille ruotsinkielisille queerhistoriallisille teksteille.

Queera minnen: Essäer om tystnad, längtan och motstånd (Schildts & Söderströms, 2021) on kirjallisuustutkijana ja Kulttuuria kaikille –palvelun toiminnanjohtajana vaikuttavan Rita Paqvalénin tuore esseekokoelma siitä kuinka voi lähestyä salaista, nimetöntä ja sensuroitua sateenkaarevaa historiaa. Mitä jälkiä normeja rikkova halu ja sukupuolen ilmaisu on jättänyt kulttuurihistoriaan, kaikesta hiljaisuudesta huolimatta? Esimerkkeinä Paqvalén tarkastelee kansanedustaja Vera Hjeltin (1857-1947), taiteilija-dandyn Harald Gallenin (1880-1930), sairaanhoitajien Anna-Lisa Höckertin (1891-1953) ja Isa Hasselströmin (1890-1985) sekä valokuvaajan ja naisasianaisen Maria Høegin (1866-1949) henkilöhistoriasta nousevia tulkintamahdollisuuksia.

Turkulaisen Mia Franckin Galanterna (Förlaget, suom. Keikarit, Teos 2021) on historiallinen romaani vuoden 1912 Helsingistä. Neljä nuorta työssäkäyvää naista Dagmar, Hilma, Klara ja Ebba kaipaavat vapauksia, joita miesten maailman säännöt ja julkisissa kaupunkitiloissa vaikeasti vältettävät venäläisten sotilaiden lähentymisyritykset eivät naisille salli. Pukeutuminen miehiksi avaa ystävättärille uusia mahdollisuuksia.

Kaksi mummolaaksolaista lesboaktiivia osallistui Lahden Setan sateenkaari-ihmisten tarinoita julkaisevaan podcast-sarjaan, jossa teemana on lhbtq-sukupolvien väliset erot ja jaetut kokemukset. Parikeskustelujen viimeisin osa julkaisiin Soundcloudissa 11.8.2021.

Jakson 1 teemana on sukupuolen moninaisuus. Translaista ja kahden eri ikäpolven kokemuksista sukupuolen moninaisuudesta keskustelemassa ovat Minna-Maaria, 58v ja Juno, 19v.

Jaksossa 2 Elämää seksuaalivähemmistössä. Ursula, 64v ja Sofia, 19v. keskustelevat seksuaali-identiteetistä ja sen ympäriltä.

Jaksossa 3 Yhteisöllisyydestä ja yhteydestä Evan, 19 ja Virva, 60v. juttelevat sukupolvikokemuksista, queer-kulttuurista sekä internetin merkityksestä yhteisöllisyydessä.

Kunkin ohjelman kesto on n. 30 min.