HAM Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Thesleff oli tunnustettu taiteilija jo elinaikanaan. Hän oli kosmopoliitti, joka oli kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessä.

Hän oli myös vahvan itsetunnon nainen, joka ei kyseenalaistanut omaa taiteellista lahjakkuuttaan. Näyttelyn kuraattorin Hanne-Reetta Schreckin kirjoittama ja kuvaliittein varustettu elämäkerta Minä maalaan kuin jumala (2017) avaa yksityiskohtaisesti Thesleffin taidetta ja elämää tämän laajan kirjeenvaihdon ja arkistojen runsaudensarven valossa.

Näyttelyopastuksen tarjoaa Mummolaakso, sisäänpääsyn jokainen kustantaa itse. Näyttelyn jälkeen menemme sulattamaan näkemäämme ja syömään Ateljé Finneen (Arkadiankatu 14).

Kuva: © Ben Chislett - Matthes & Seitz Berlin

Goethe-Institut, Salomonkatu 5, 00100 Helsinki

Kolme intohimoa piti Anne Listeriä (1791–1840) pauloissaan: naiset, matkustaminen ja kirjoittaminen. Hän uskoi seikkailunsa osin salakirjoituksella pitämälleen päiväkirjalle. Se on julistettu jopa UNESCOn maailmanperintö-kohteeksi, sillä Anne Lister ravistelee kaikkea sitä mitä olemme oppineet mm. Jane Austenilta tai saksalaista idealismia edustavilta filosofeilta - muka siveistä 1800-luvun naisista.

Matkallaan Venäjälle vuonna 1839 Anne Lister ja hänen ”vaimonsa” Ann Walker kulkivat myös Turun ja Helsingin kautta. Anne Listerin ensimmäinen elämäkerturi, saksalainen kirjailija Angela Steidele, kulki heidän jalanjäljissään aina Georgiaan asti, missä Anne Lister kuoli vuonna 1840.

Angela Steidele johdattelee illan aiheeseen kertomalla Saksan queer-historiaa käsittelevistä kirjoistaan, jonka jälkeen keskustellaan Anne Listeristä ja elämäkertatrilogian kirjoittamisesta. Keskustelua herättelee Virva Hepolampi.

Tapahtuman järjestää Goethe-Instituutti yhteistyössä Mummolaakson kanssa osana sateenkaarihistoriakuukatta. Vapaa pääsy, tilaisuuden kieli on englanti.

Lainakappaleita Angela Steidelen kirjoista Anne Lister: Eine erotische Biographie, Gentleman Jack ja Zeitreisen voi kysellä Goethe-Institutin kirjastosta ja fb-tapahtumassa.

»A triumph of truth over phantasy« (The Guardian Angela Steidelen kirjasta Gentleman Jack)

Huomaa myös Angela Steidelen vierailu Turussa to 28.11. klo 18, Turun kaupunginkirjasto, Linnankatu 2!

Dr. Angela Steidele, s. 1968, tekee tutkimuksia ja kirjoittaa historiallisista rakkaustarinoista. Hän on julkaissut mm. seuraavat teokset:
In Männerkleidern. Das verwegene Leben der Catharina Linck alias Anastasius Rosenstengel, hingerichtet 1721 (Miesten vaatteissa. 1721 teloitetun Catharina Linckin eli Anastasius Rosenstengelin rohkea elämä), 2004
Geschichte einer Liebe. Adele Schopenhauer und Sibylle Mertens-Schaaffhausen (Tarina eräästä rakkaudesta. Adele Schopenhauer ja Sibylle Mertens-Schaaffhausen), 2010
Rosenstengel. Ein Manuskript aus dem Umfeld Ludwigs II. (Rosenstengel. Ludwig II:n elinpiiriin sijoittuva käsikirjoitus), 2015.
Anne Lister. Eine erotische Biographie (Anne Lister. Eroottinen elämäkerta), 2017
Zeitreisen. Vier Frauen, zwei Jahrhunderte, ein Weg (Aikamatka. Neljä naista, kaksi vuosisataa, yksi tie), 2018
Poetik der Biographie (Elämäkerran poetiikka), 2019
Kolme viimeksi mainittua teosta muodostavat Angela Steidelin elämäkertatrilogian.

Pikkujoulut la 30.11. klo 20-01

Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki

Pikkujoulusesongin letkein lepakkokansan sosieteettitapahtuma!

Varaa ilta kalenteristasi ja ota lentävä lähtö loppuvuodelle tanssien ja irrotellen tai tyylikkäästi hengaillen. Luvassa myös joululaulujoikausta, höyryäviä juomia, Mummolaakson 25-v. juhlavuoden Kultainen Lepakko -olutta ja muuta kivaa. Tanssitahdit tarjoaa dj Lailis.

Bileet ovat kaikille naisille, ikäraja 18v.

Liput käteisellä tai pankkikortilla 10€/13€ + eteispalvelumaksu. Alennus Mummolaakson ja Setan jäsenjärjestöjen kortilla.

Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Treffit Lauttasaaressa kaikille joulutunnelmissa viihtyville tonttutytöille.

Vapaamuotoisessa illanvietossa syödään, juodaan ja jutustellaan. ISO puurokattila ja glögitermos odottavat evästelijöitä. Voit tuoda mukana jotain naposteltavaa nyyttärihengessä ja glöginparannusaineet. Lämmin suositus villasukille tai sisätohveleille sekä sesonkiasusteena tonttulakeille.

Miia Mansikka ja Kuisma Heikkinen laulattavat meillä joululauluvihkon suosikit. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja uusia mummolaaksolaisia vapaalla aikataululla klo 17 ja 23 välillä.

Jouluinen Villa Salinin huvila löytyy Lauttasaaren Kasinonrannan uimarannan vierestä. Bussi 21 Eirasta Viiskulman ja Hietalahdentorin kautta Hevosenkenkäpuistoon ja bussi 20 Ruoholahdesta Kuikkarinteen pysäkille. Molemmilla busseilla pysäkki Lauttasaarentiellä metroasemalla, josta yksi pysäkinväli Kuikkarinteelle/Hevosenkenkäpuistoon.
 

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2019:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!