Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2, 00130 Helsinki

Helmikuussa ensi-iltansa saava TOVE-näytelmä on Svenska Teaternin 150-vuotisjuhlavuoden suurproduktio. Lucas Svenssonin kirjoittaman ja Fiikka Forsmanin ohjaaman näytelmän tähtinä ovat Alma Pöysti ja Ylva Ekblad, jotka esittävät Tove Janssonia kahtena eri ikäkautena. TOVE on kertomus naisesta joka janoaa vapautta ja itsenäisyyttä, mutta huomaa että vapaudella on myös hintansa.

Esityskieli on ruotsi, mutta näytelmään saa haluttaessa tekstityssovelluksen suomeksi.

"Lucas Svensson on tavoittanut Toven olemuksen sekä ihmisenä että taiteilijana ja kuvaa upeasti, miten Tove hakee identiteettiään taiteilijana ja millaisen prosessin hän käy läpi. Kiinnostavana taustana on sota-aika ja Toven rohkea sodanvastaisuus", nuorta Tovea esittävä Alma Pöysti kertoo.

"Toven tarinat olivat osa lapsuuttani, ja ne ovat tietysti vaikuttaneet minuun. Hänen mielikuvituksensa, vapaudenrakkautensa ja rohkeutensa tuntuvat tutuilta. Isovanhempani Birgitta Ulfsson ja Lasse Pöysti esiintyivät aikanaan ensimmäisissä muuminäytelmissä, ja he olivat myös Toven hyviä ystäviä. On hienoa, että saamme nyt Ylvan kanssa tuoda esiin ihmisen, joka oli näiden koko maailman rakastamien tarinoiden takana", Alma Pöysti jatkaa.

Liput: jäsenet 30 € / ei-jäsenet 35 €
Sitovat ilmoittautumiset torstaihin 26.3. mennessä: info@mummolaakso.fi. Ilmoita varatessasi, oletko jäsen ja kerro, haluatko tekstityslaitteen.


Mummiksen vapputapaaminen Kalliossa 1.5.

Tarja Halosen puisto, Eläintarhantie

Vapun perinteinen mummistapaaminen on siirtynyt helppokulkuisempaan paikkaan Hakaniemeen, Kaupunginteatterin kupeeseen. Porukkaa on yleensä tullut paikalle klo 14 jälkeen.

Tilaisuus on piknik-tyyppinen vapaamuotoinen kokoontuminen. Laulu, soitto, puujalkavitsit ja politikointikin sopivat hyvin päivän teemaan.

Tervetuloa! Toivottaa Mummiksen Vappuheilat

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ma 22.5. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Kevään lukemistossa siirrytään viihteelle. Mummolaakson muisteluvuoden inspiroimana paneudutaan 65 vuotta vanhaan dekkariin, jonka parina on uudempi lesbokirjallinen ilmiö, ruotsalainen historiallinen harlekiiniromanssi.

Hugh Wheeler: Rikosten Capri (suom. Kyllikki Holmquist, Gummerus, 1955, alkuteos: The Crippled Muse, 1952)

Rikosten Capri on 1950-luvun queer-viihdettä hupaisimillaan ja muistutus siitä, että myös ahdasmieliseksi miellettyinä aikoina pervous on löytänyt puolestapuhujansa kirjallisuudessa.

Samanta Olofsdotter: Rakkauden merellä (suom. Hanna Arvonen, HarperCollins Nordic, 2016, alkuteos: Kärlek på öppet hav, 2016)

Soveliaisuussäännöksiä kyseenalaistaa myös ensimmäinen ruotsalaisen kirjailijan kirjoittama, tosin pseudonyymillä julkaistu Harlekiini-brändin romaani. Krusenlundin herttuattar Henrietta etsii samasukupuolista elämänkumppania, teemana on 1800-luku, kaksi naista, yksi meri.

Kommentoi tai kysy lainakappaleita kirjoista facebook-tapahtumassa.

Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

Tulossa patikointiretki Nuuksion kansallispuistossa. Kokoontuminen luontokeskus Haltian pihalla klo 10.

Retken kesto ruokataukoineen noin 4 tuntia. Omat eväät ja retkivarusteet mukaan! Patikoimme yhteensä noin 3 tuntia leppoisaa vauhtia. Retkelle on ilmoittautuminen ja se toteutuu kun osallistujia on vähintään kahdeksan. Ilmottaudu siis mukaan 9.6. mennessä: info@mummolaakso.fi.

Lisäkysymyksiä voi laittaa Mummolaakson fb-ryhmän seinälle.

Sherrykahvitanssit Bottalla la 1.7. klo 17-23

Bottan juhlasali 2. krs, Museokatu 10, 00100 Helsinki

Mummolaakson päivätansseista paras loppunostatus HelsinkiPride-viikonlopulle. Tanssia, tapaamisia, irrottelua, sherryä ym virvokkeita. 

Liput 10/15 €, alennus Mummolaakson ja Setan jäsenjärjestöjen jäsenkortilla. Vain käteistä lipunmyynnissä. Bileet ovat naisille, ikäraja 18v.

Kirjoituskilpailu lesbojen ja bi-naisten elämästä 18.3.-31.12.2017

Mummolaakso kutsuu osallistumaan kirjoituskilpailuun, jossa kerätään ja jaetaan muistitietoa lesbojen ja bi-naisten elämästä. Kilpailu avattiin Lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa Helsingissä ja osallistua voi vuoden loppuun asti.

Muistelutekstejä on tarkoitus julkaista yhdistyksen tiedotteissa ja ne luovutetaan Työväen Arkiston LHBT-historian kokoelmaan.

Kilpailun tuomarina on tietoasiantuntija Eva Isaksson, joka on toiminut mm. Seta-lehden päätoimittajana ja kolumnistina sekä sapfisten sähköpostilistojen internet-aktivistina. Paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla.

Avaa kirjoituskilpailukutsu tästä:

Linkki kirjoituskilpailukutsuun