Omat tekstit -ryhmä maanantaisin klo 18-20

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Uusi ryhmä sekä kaunokirjallisen että asiatekstin kirjoittajille. Tapaamiset noin kerran kuussa alkaen 25.3. Tervetuloa mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista!

Lisätietoja antaa johanna_pakkanen(at)yahoo.com.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 25.4. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Varaudu jonottamaan, jos haluat hyödyntää kirjaston lainakappaleita tämän lukupiirin kirjoista. Molemmat tuoreet romaanit ovat hyvien arvostelujen ansiosta bestseller-nosteessa.

Nämä otetaan lukulepakkojen kriittiseen tarkasteluun kevään kolmannessa kahvi-illassa, laita ajoissa hankintalistalle: 

Aris Fioretoksen Nelly B:n sydän (Nelly B:s hjärta. Ett protokoll) Outi Mennan suomennoksena (”Riipaisevan kauniisti rakkaudesta” – Arla Kanerva/HS)

Johanna Laililan Lilium Regale ("Johanna Laitilan esikoisromaani on hieno alkusoitto uralle – teos hengästyttää kielellisesti ja kuvaa, miten tarkoin varjeltuja tabuja avataan” – Helena Ruuska/HS)

Apollonkatu 23 B 64, 00100 Helsinki 

Mummolaakso jatkaa ekskursioita taiteenharrastajien kotikokoelmiin. 

Reitzin säätiön ylläpitämässä museossa Eliten talossa on esillä Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin ja mm. töölöläisfunkiksen edistäjiin 1920-50 -luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat. Nähtävillä on suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia, suomalaista antiikkihopeaa, aseita, posliiniesineitä ja antiikkikelloja. Naisten tekemää taidetta on kokoelmissa runsaasti.

Kokoelmiaan jatkuvasti kartuttava säätiö hankki alkuvuodesta Helena Schjerfbeckin työn Miekkailija vuodelta 1924. Se ei ole ollut Suomessa esillä koskaan aiemmin. ”Miekkailija täydentää hienosti kokoelmaamme, jossa on entuudestaan 11 Schjerfbeckin työtä, muttei tätä ennen ainuttakaan miesmuotokuvaa”, museonjohtaja Jaana Cawén kertoo.

Museoon on vapaa pääsy. Vierailun jälkeen, noin klo 17, tavataan taas Töölön Sävelessä (Runeberginkatu 40) omakustanteisesti. Ilmoittaudu info@mummolaakso.fi, jos haluat mukaan  pöytävaraukseen. 

Tutustu museoon blogikirjoituksen kautta: Kaksi upeaa taidekotia: Kirpilä ja Reitz

Mummiksen vappupiknik Kalliossa 1.5. n. klo 14 alkaen

Tarja Halosen puisto, Eläintarhantie, 00530 Helsinki

Vapaamuotoinen vappupiknik Helsingin Kaupunginteatterin nurkilla Hakaniemessä. Porukkaa on yleensä tullut paikalle iltapäivällä vappukulkueiden ja -puheiden jälkeen.

Keväisiä lauluja ja poliittisia mielipiteitä saa esittää. Tai vaan nauttia eväistä ja hyvästä seurasta. Eväskorit ja peffanaluset ovat suotavia lisävarusteita, säävarauksella myös välihousut.

Hejsan, skål!
 

Ilta Anne Listerin kanssa pe 3.5. klo 18

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Teemaillassa heittäydytään historian kiehtovimpiin lesboikoneihin lukeutuvan Anne Listerin (1791-1840) pauloihin, tutustutaan hänen päiväkirjoistaan ja kirjeistään tehtyihin tutkimuksiin sekä hänen elämäänsä pohjautuvaan uuteen draamasarjaan Gentleman Jack, joka alkaa HBONordicissa 23.4.

Sen jälkeen kun tutkimustyö Listerin eeppisistä, 4 miljoonaa sanaa käsittävistä päiväkirjoista alkoi tuottaa julkaisuja 1980-luvulta alkaen, hänen erikoislaatuinen elämäntarinansa on vähitellen kerännyt kasvavan ihailijakaartin. Anne ei ollut vain vahvatahtoinen liikenainen vaan myös sukupuolinormeihin taipumaton seikkailija ja ennen kaikkea arkailematta oman seksuaalisen identiteettinsä mukaisesti elänyt lesbo. Vuodesta 1806 alkaen ja kuolemaansa asti Anne dokumentoi päiväkirjansa sivuille muun ohessa lukuisat naissuhteensa intiimejä yksityiskohtia myöten. Ne paljastavat, että naisten väliset eroottiset suhteet eivät olleet niin käsittämätön ajatus yrjöjen ajan säätyläis- ja porvarisnaisille kuin Jane Austenin ja Brontën sisarusten romaanikuvaukset antavat ymmärtää.

Päiväkirjat on luokiteltu Unescon Maailman muisti –ohjelman dokumenttiperintökohteeksi. Perustelujen mukaan ”päiväkirjat tekee ainutlaatuisiksi kattava ja tuskallisen rehellinen kuvaus elämästä lesbona, ja oman ominaislaadun pohdinta. Ne ovat avanneet uusia tutkimussuuntia brittiläiselle sukupuolen ja naisten historian tutkimukselle.”

Anne Listerin päiväkirjat ja matkamuistiinpanot on digitoitu University of Huddersfieldin History to Herstory –projektin verkkohakemistoon ja niitä voi selailla sivuilta library.hud.ac.uk/calmview/
 Helpommalla pääsee jyvälle lukemalla toistaiseksi ainoan kokonaisen elämäkerran, Gentleman Jack: A biography of Anne Lister, Regency Landowner, Seducer and Secret Diarist (Angela Steidele & Katy Derbyshire, 2018).

Sally Wainwrightin ohjaama draamasarja alkaa vuodesta 1832, jolloin Anne Lister palaa Pohjois-Englannissa sijaitsevalle sukutilalleen Shibden Halliin yritettyään turhaan pyydystää naispuolista elämänkumppania aristokraattisemman High Societyn parista matkoillaan Euroopassa ja Englannissa. Anne asettuu West Yorkshiren Halifaxiin, ryhtyy edistämään tilanhoitoa ja yritystoimintaa sekä etsimään itselleen vaimoa.

.

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2019:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!