Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 29.10. klo 18

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Valloittavan televisiodraamasarjan Gentleman Jackin toista tuotantokautta odotellessa Anne Listerin (1791-1840) hahmoon tykästyneiden kannattaa viimeistään nyt paneutua tämän historiallisen naissankarin ja aikansa uhmakkaan amatsonin todelliseen elämään. Aiemmissa tiedotteissa (2/2019 ja 4/2018) on jo hehkutettu Anne Listerin tarua ihmeellisempiä edesottamuksia, jotka monien tutkijoiden pitkäjänteisen työn tuloksena ovat nyt avautuneet myös akateemisia piirejä laajemmalle yleisölle.

Useita kirjoja 1700- ja 1800-luvun lhbtq-elämäntarinoista kirjoittanut Angela Steidele on tehnyt erinomaista työtä kootessaan eri tutkimuslähteistä yhtenäisen ja arkailemattoman ’eroottisen elämäkerran’ Gentleman Jack (Serpent’s Tail, 2018, alkuteos: Anne Lister: Eine erotische Biographie, 2017). Steidele tunnustaa tulleensa Annen päiväkirjojen intiimien paljastuksien viettelemäksi. Kirjan pääpaino onkin naissuhteiden kavalkadissa, joiden mukaan sisältö on jäsennetty. Tekstiä elävöittävät runsaat sitaatit, joissa Anne kertoo tarinaansa omalla äänellään Steidelen kiteyttäessä, taustoittaessa ja tulkitessa tapahtumia. Anne Listerin kaunistelematon itsevarmuus ja laskelmoivuus yhdessä Angela Steidelen terävän sarkasmin kanssa varmistavat, että seksi ja romantiikka eivät saa kirjassa yliotetta todellisen elämän monisärmäisyydestä.

Huomaa, että Anne Choman tv-draaman kanssa julkaistu tie-in-kirja on samanniminen, mutta keskittyy filmatisoinnin mukaisesti Annen ja Annin suhteeseen. Harmittavasti vain tämä kirja on löytänyt tiensä Helmet-kirjastojen valikoimiin. Lainakappaletta voi kysellä fb-tapahtumassa.

Ennakkotieto: Angela Steidele on kutsuttu Helsinkiin 29.11. kertomaan Gentleman Jackista ja muista queer-historiallisten lähteiden pohjalta kirjoittamistaan teoksista. Luvassa jännittävää keskustelua aidon Anne Lister -asiantuntijan kanssa, merkitse päivämäärä kalenteriin!

HAM Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Thesleff oli tunnustettu taiteilija jo elinaikanaan. Hän oli kosmopoliitti, joka oli kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessä.

Hän oli myös vahvan itsetunnon nainen, joka ei kyseenalaistanut omaa taiteellista lahjakkuuttaan. Näyttelyn kuraattorin Hanne-Reetta Schreckin kirjoittama ja kuvaliittein varustettu elämäkerta Minä maalaan kuin jumala (2017) avaa yksityiskohtaisesti Thesleffin taidetta ja elämää tämän laajan kirjeenvaihdon ja arkistojen runsaudensarven valossa.

Näyttelyopastuksen tarjoaa Mummolaakso, sisäänpääsyn jokainen kustantaa itse. Näyttelyn jälkeen menemme sulattamaan näkemäämme ja syömään Töölön Säveleen (Runeberginkatu 40)

Kuva: © Ben Chislett - Matthes & Seitz Berlin

Goethe-Institut, Salomonkatu 5, 00100 Helsinki

Kolme intohimoa piti Anne Listeriä (1791–1840) pauloissaan: naiset, matkustaminen ja kirjoittaminen. Hän uskoi seikkailunsa osin salakirjoituksella pitämälleen päiväkirjalle. Se on julistettu jopa UNESCOn maailmanperintö-kohteeksi, niin poikkeuksellinen sen sanoma on: Anne Lister ravistelee kaikkea sitä, mitä olemme oppineet mm. Jane Austenilta tai saksalaista idealismia edustavilta filosofeilta - muka siveistä 1800-luvun naisista.

Matkallaan Venäjälle vuonna 1839 Anne Lister ja hänen ”vaimonsa” Ann Walker kulkivat myös Turun ja Helsingin kautta. Heidän ensimmäinen elämäkerturinsa, saksalainen kirjailija Angela Steidele, kulki heidän jalanjäljissään aina Georgiaan asti, missä Anne Lister kuoli vuonna 1840.

Angela Steidele johdattelee illan aiheeseen Saksan queer-historiaan esittelemällä aiheesta kirjoittamansa teoksen sekä keskustelee Virva Hepolammen kanssa Anne Listeristä ja muista omista teoksistaan​​. Tapahtuman järjestää Goethe-Instituutti yhteistyössä Mummolaakson kanssa. Vapaa pääsy, tilaisuuden kieli on englanti.

Angela Steidelen kirjat Anne Lister, Gentleman Jack ja Zeitreisen ovat lainattavissa lokakuun puoliväistä alkaen Goethe-Institutin kirjastosta..

»A triumph of truth over phantasy« (The Guardian Angela Steidelen kirjasta Gentleman Jack)

Huomaa myös Angela Steidelen vierailu Turussa to 28.11. klo 18, Turun kaupunginkirjasto, Linnankatu 2!

Dr. Angela Steidele, s. 1968, tekee tutkimuksia ja kirjoittaa historiallisista rakkaustarinoista. Hän on julkaissut mm. seuraavat teokset:
In Männerkleidern. Das verwegene Leben der Catharina Linck alias Anastasius Rosenstengel, hingerichtet 1721 (Miesten vaatteissa. 1721 teloitetun Catharina Linckin eli Anastasius Rosenstengelin rohkea elämä), 2004
Geschichte einer Liebe. Adele Schopenhauer und Sibylle Mertens-Schaaffhausen (Tarina eräästä rakkaudesta. Adele Schopenhauer ja Sibylle Mertens-Schaaffhausen), 2010
Rosenstengel. Ein Manuskript aus dem Umfeld Ludwigs II. (Rosenstengel. Ludwig II:n elinpiiriin sijoittuva käsikirjoitus), 2015.
Anne Lister. Eine erotische Biographie (Anne Lister. Eroottinen elämäkerta), 2017
Zeitreisen. Vier Frauen, zwei Jahrhunderte, ein Weg (Aikamatka. Neljä naista, kaksi vuosisataa, yksi tie), 2018
Poetik der Biographie (Elämäkerran runollisuus), 2019
Kolme viimeksi mainittua teosta muodostavat Angela Steidelin elämäkertatrilogian.

Pikkujoulut la 30.11. klo 20-01

Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki

Pikkujoulusesongin letkein lepakkokansan sosieteettitapahtuma!

Varaa ilta kalenteristasi ja ota lentävä lähtö loppuvuodelle tanssien ja irrotellen. Luvassa myös joululaulujoikausta, höyryäviä juomia ja muuta kivaa. Illan tiedot tarkentuvat loppusyksystä.

 

Bileet ovat kaikille naisille, ikäraja 18v.

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2019:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!