Helsingin taidemuseo HAM, Tennispalatsi, Salomonkatu 15, 00100 Helsinki

Valokuvaaja Ulla Jokisalo on luvannut kertoa meille ajankohtaisesta näyttelystään Kuvitelmia vapaudesta Helsingin taidemuseossa.

Näyttely avaa näkökulmia taiteilijan pyrkimyksiin harjoittaa taiteilijanvapautta ja sen lähtökohdaksi Jokisalo on valinnut kuusi HAMin kokoelmissa olevaa teostaan vuosilta 1983-2001. Kyseessä ei kuitenkaan ole retrospektiivinen esitys vaan uusi taiteellinen kokonaisuus, jossa kokoelmateokset ovat vuoropuhelussa vuoden 2018 aikana valmistuneiden teosten kanssa. Esillä on noin 60 uutta teosta.

Vaikka ilmaisussani on vuosikymmenten saatossa tapahtunut monia muutoksia, niin näyttelyni teen edelleen käsitteellisesti ja kirjallisten virikkeiden pohjalta. Taiteellinen tavoitteeni on, että jokainen näyttelyni olisi kerronnallisesti yhtenäinen kokonaisteos, sanoo Ulla Jokisalo.

Jokisalo on osaltaan vaikuttanut siihen, että valokuvauksesta on tullut Suomessa keskeinen nykytaiteen ilmaisumuoto. Hän on myös laajentanut valokuvataiteen käsitettä ja astunut sen ulkopuolelle. Jokisalo palkittiin 2001 valokuvataiteen valtionpalkinnolla ja vuonna 2010 Pro Finlandia -kunniamerkillä. Vuosina 2004-2009 Jokisalo toimi Taiteen keskustoimikunnan nimittämänä taiteilijaprofessorina.

Tulethan paikalle hyvissä ajoin ja maksat lippusi itse: 12€/10€/museokortti. Tervetuloa! Näyttely on auki 27.1.2019 saakka.

- Suomalaisen valokuvataiteen uudistajan näyttely Hamissa on kauttaaltaan vangitseva. HS 23.8.2018

  

Pop-in puuroilta Villa Salinissa pe 14.12. klo 17-23

Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Tonttumuorien puuropadan ja glögikannujen äärellä hehkutellaan taas iloisella joulumielellä, juorutaan ja jaaritellaan. Miia Mansikka (laulu) ja Hanski Savisalo (piano) esiintyvät ja laulattavat myös joululauluja. Tunnelmamusiikkia Liisan soittolistalta.

Voit tuoda mukana jotain naposteltavaa nyyttärihengessä ja omat glögiterästeet. Villasukat tai sisätohvelit sekä tonttulakit ovat suositeltavia asusteita. Tervetuloa tapaamaan tuttuja kuin myös tutustumaan mummolaaksolaisiin, vapaalla aikataululla klo 17 ja 23 välillä.

Jouluinen Villa Salinin huvila löytyy Lauttasaaren Kasinonrannan uimarannan vierestä. Bussi 21 Eirasta Viiskulman ja Hietalahdentorin kautta Hevosenkenkäpuistoon ja bussi 20 Ruoholahdesta Kuikkarinteen pysäkille. Molemmilla busseilla pysäkki Lauttasaarentiellä metroasemalla, josta muutama pysäkinväli eteenpäin.
 

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 17.1. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Lukuvuoden aluksi maineikkaan dekkaristin vangitseva ja ajnakohtainen tarina sekä seksuaalisuuden sävykästä pohdiskelua.

Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan, 2001 (Acqua Alta, suom. Kristiina Rikman)

Venetsialaiskomisario Guido Brunetti tutkii antiikkiesineiden salakauppaa. Kun taidehistorioitsija Brett, Guido Brunettin ystävä, pahoinpidellään Venetsian jokavuotisen tulvan acqua altan aikaan sairaalakuntoon, se ei paljon venetsialaisia liikuta: nainenhan on ulkomaalainen ja lesbo kaiken lisäksi. Sitten Palazzo Ducalen museon johtaja löytyy murhattuna, ja kaikenlaista muutakin hämärää alkaa tulla ilmi. Jotkut upporikkaat näyttävät hankkivan kokoelmiinsa harvinaisia taide-esineitä, vaikka eivät voi niillä julkisesti ylpeillä. Brett, joka on paljastanut väärennöksiä museon kokoelmissa, on totisesti kuolemanvaarassa.

Kuolema tulvan aikaan on Venetsiaan kotiutuneen yhdysvaltalaisen Donna Leonin viides jännäri komisario Guido Brunettin tutkimuksista.

Lähde: DekkariNetti 1998-2018. Terttu Uusimaa Tornion kaupunginkirjastossa.

Carolina Emcke: Halu. Vastapaino, 2018 (Wie wir begehren, suom. Päivi Malinen)

Saksalaiselta toimittajalta ja filosofilta Carolina Emckeltä on aiemmin suomennettu Vihaa vastaan (2017), analyysi aggressiivis-populististen liikkeiden vaalimasta vihasta sekä keinoista torjua vihanlietsontaa. Uudessa henkilökohtaisemmassa kirjassaan hän kuvaa esseistisesti omaa matkaansa yksilöllisen eroottisen halun muotoutumisessa, kuinka hän löysi tavan ilmaista omaa seksuaalisuuttan - tai kuinka halu löysi hänet. Halun luonne rinnastuu musiikkiin, kykyyn aistia sen monia sävyjä ja oppia tulkitsemaan sen kerrontaa.

Emcken kehittelemä seksuaalisuuden filosofia kuulostaa tutulta niille, jotka paneutuivat toissakerralla käsiteltyyn Maggie Nelsonin queer-ideologiseen autofiktioon Argonautit. Erotiikan radikaalius nähdään sen liikkuvuudessa, muuttuvuudessa ja luokitteluihin taipumattomuudessa, halu on perimmäisen vapauden analogia, ja sellaisena vaalittava. Kehollisten halujen tarpeista seuraa hierarkioiden ja rajojen maailmassa myös poliittisia tarpeita, joista kirjassa on useita konkreettisia, intersektionaalisia esimerkkejä. Kirjan moniaalle antavista teemoista löytyy runsaasti keskustelunaiheita.
 

Kinky Boots la 23.2. klo 19

Helsingin kaupunginteatteri, suuri näyttämö, Eläintarhantie 5, 00530 Helsinki

Liput 78 € ei-jäsenet, 63 € Mummolaakson jäsenet. Sitovat ilmoittautumiset 30.1. mennessä info@mummolaakso.fi. Ilmoita, oletko jäsen. 

Sensaatiomainen, parhaana musikaalina Tony-, Grammy- ja Olivier-palkittu, vuosikymmenen suurin, seksikkäin ja sydämellisin show saapui vihdoin Helsinkiin.

Pop-ikoni Cyndi Lauperin säveltämä jaHarvey Fiersteinin käsikirjoittama musikaali Kinky Boota juhlistaa erilaisuutta, ystävyyttä ja ennakkoluulojen voittamista.

Kinky Boots vie sinut vuoristoradan vauhdilla tehdashallien hämärästä muotimaailman huipulle. Isänsä konkurssin partaalla olevan kenkätehtaan perinyt Charlie on epätoivoinen kaatuvan yrityksensä kanssa. Apuun saapuu kuin luonnonvoima, glitterin ja höyhenien keskeltä, hurmaava viihdetaiteilija Lola seurueineen villin ideansa kanssa. Tämä pari, jolla ei pitäisi olla mitään yhteistä, yltää lopulta uskomattomiin saavutuksiin, joista muut vain uneksivat.

Kinky boots on Kaupunginteatterin uusi musikaali, jossa on potkua suurella sydämellä! Avaa sydämesi, laita korkokengät jalkaan ja tule kokeilemaan fantastinen show joka on rakkauden asialla!
 

Maalisbileet Suvilahdessa la 23.3. klo 20-02

Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1 (rakennus 8, Kojehuone), 00540 Helsinki

Palaamme taas tuttuun mutta uudistuneeseen bilemestaan. Suvilahti TBA, eli entinen ravintola Lämpö, löytyy läheltä kaasukelloa. Kävelyreitti Kalasataman metroasemalta 400 metriä tai Sörnäisten rantatieltä Suvilahden pysäkiltä parisataa metriä (bussit 16, 55 ja monet yöbussit). 

Musiikista vastaa DJ Lailis. Ravintolasta saatavana myös iltapalaa.

Merkkaa kemut kalenteriisi, lisätietoja keväämmällä.
 Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2018:

  • perusjäsenmaksu 27 €
  • pienituloiset 17 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!