Some haltuun 6 tunnissa! 30.3. ja 7.4. klo 17:30-20:30

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Sosiaalinen media ei ole vielä luonteva osa joka mummon arkea. Monelle se on vieraannuttavaa mediahälyä tai yksityisyytensä suojaamiseen tottuneille avoimuudessaan arveluttavaa viestintää. Somella on kuitenkin kasvava rooli tiedonvälityksessä, yhteisöllisten verkostojen ylläpitämisessä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ilmiöstä sivuun jääminen luo sukupolvikuiluja ja sivullisuuden kokemuksia. Älä jää somen sivustakatsojaksi vaan tule työpajaan kuulemaan ja kokeilemaan miten pöhinään pääsee mukaan omilla ehdoillaan!

Mummolaakson lesbo- ja bi-teemaisen sosiaalisen median työpajan vetäjänä on kokenut tietotekniikan aikuiskouluttaja ja lesbosarjakuvataiteilijanakin tunnettu Annukka Leppänen. 6 tunnin työpajassa käydään läpi erilaisia sosiaalisen median kategorioita ja katsotaan lähemmin tärkeimpiä palveluja osallistujien tarpeen mukaan. Mukaan saa kirjalliset ohjeet palvelujen käytöstä.

Osallistumismaksu vain 20€ Mummolaakson jäsenet / 25€ ei-jäsenet. Vielä pari vapaata paikkaa, ilmoittaudu info@mummolaakso.fi ja maksa työpajamaksu Mummolaakson tilille. Työpajaan tarvitaan oma läppäri tai tabletti mukaan.

Ps. Optioita mummojen some-työpajan toteuttamiseen on myös Tampereella ja Turussa, ilmoita kiinnostuksestasi paikalliselle Mummolaaksolle.

Ateneum, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

Tule hyvissä ajoin ja osta itse pääsylippusi. Mummolaakso tarjoaa tunnin mittaisen opastuksen klo 14. Esittelykierros alkaa museon sisäpihalta.

Tuulikki Pietilä (1917-2009) oli suomalaisen taidegrafiikan keskeisimpiä vaikuttajia. 60 vuoden ajan hän osallistui lukuisiin taidenäyttelyihin ja toimi useita vuosia myös opettajana Taideakatemian koulussa. Myöhemmin hän koulutti graafikoita ja kirjoitti grafiikan oppaita.

Pietilä lahjoitti koko tuotantonsa Ateneumille. Hänen 100-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi avautuvassa näyttelyssä on esillä kolmessa salissa yhteensä noin 170 teosta vuodesta 1933 vuoteen 1985. Kokonaisuudessaan Tuulikki Pietilän poikkeuksellisen laaja tuotanto käsittää yli 1 400 teosta. Teoksissa heijastuvat taiteilijan elämänvaiheet ja loputon kiinnostus taidegrafiikan eri tekniikoita kohtaan. Monet näistä grafiikan menetelmistä vaativat taitoa, kärsivällisyyttä ja runsaasti kokeiluja. Näyttely havainnollistaa myös grafiikan vedostamisen eri vaiheita.

Teknisesti monipuolinen taiteilija sovelsi tuotannossaan useita eri tyylilajeja realismista kubismiin ja abstraktiin taiteeseen, lähinnä konstruktivismiin ja informalismiin. Näyttely keskittyy etenkin informalistisen kauden töihin. Ei-esittävien aiheiden lisäksi teoksissa esiintyvät Tuulikki Pietilän ja Tove Janssonin yhteiset harrastukset: matkat maailmalla, kesät Klovharun saarella Pellingissä sekä pariskunnan Psipsina-kissa. Myös työ yhdisti Pietilää ja Janssonia, joilla oli erilliset ateljeet samassa rakennuksessa Helsingin Ullanlinnassa.

Näyttely on esillä 28.2.-9.4.2017. 

Naisten kevätbileet la 1.4. klo 20-02

Bottan juhlasali 2. krs, Museokatu 10, 00100 Helsinki

Luvassa rentoa menoa ja DJ Lailiksen monipuolista tanssimusiikkia.

Illan tähtiesiintyjänä on Taiska suoraan Suomen Kemistä. 

Taiskan ura alkoi vuonna 1975 Suomen Iskelmälaulumestaruus-kilpailusta, jota seurasi hänen tunnetuin biisinsä "Mombasa". Lapin eksotiikkaa tihkuva kappale "Haltin häät" tuli tunnetuksi Syksyn sävelestä 1976. Muita ajan hittejä ovat "Miksi näin", "Moi, moi vaan" ja "Rannalla".

Sittemin Taiska siirtyi musiikista teatteriuralle, mutta on jälleen palannut myös keikkailemaan muun muassa Finnhits-kiertueella. Soittolistoille Taiska teki comebackin vuonna 2016 kappaleella "Maailman ääriin". Viimeksi Taiska on nähty TV:ssä suositussa SuomiLOVE-ohjelmassa.

Tule avaamaan kevätkausi ja kuuntelemaan Taiskaa nyt livenä Mummiksen bileisiin! Showtime n. klo 22.

Liput 10/15€ + eteispalvelumaksu. Alennus Mummolaakson ja Setan jäsenjärjestöjen jäsenkorteilla. Vain käteistä lipunmyynnissä. Bileet ovat naisille.

Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2, 00130 Helsinki

Helmikuussa ensi-iltansa saava TOVE-näytelmä on Svenska Teaternin 150-vuotisjuhlavuoden suurproduktio. Lucas Svenssonin kirjoittaman ja Fiikka Forsmanin ohjaaman näytelmän tähtinä ovat Alma Pöysti ja Ylva Ekblad, jotka esittävät Tove Janssonia kahtena eri ikäkautena. TOVE on kertomus naisesta joka janoaa vapautta ja itsenäisyyttä, mutta huomaa että vapaudella on myös hintansa.

Esityskieli on ruotsi, mutta näytelmään saa haluttaessa tekstityssovelluksen suomeksi.

"Lucas Svensson on tavoittanut Toven olemuksen sekä ihmisenä että taiteilijana ja kuvaa upeasti, miten Tove hakee identiteettiään taiteilijana ja millaisen prosessin hän käy läpi. Kiinnostavana taustana on sota-aika ja Toven rohkea sodanvastaisuus", nuorta Tovea esittävä Alma Pöysti kertoo.

"Toven tarinat olivat osa lapsuuttani, ja ne ovat tietysti vaikuttaneet minuun. Hänen mielikuvituksensa, vapaudenrakkautensa ja rohkeutensa tuntuvat tutuilta. Isovanhempani Birgitta Ulfsson ja Lasse Pöysti esiintyivät aikanaan ensimmäisissä muuminäytelmissä, ja he olivat myös Toven hyviä ystäviä. On hienoa, että saamme nyt Ylvan kanssa tuoda esiin ihmisen, joka oli näiden koko maailman rakastamien tarinoiden takana", Alma Pöysti jatkaa.

Liput: jäsenet 30 € / ei-jäsenet 35 €
Sitovat ilmoittautumiset torstaihin 26.3. mennessä: info@mummolaakso.fi. Ilmoita varatessasi, oletko jäsen ja kerro, haluatko tekstityslaitteen.


Kirjoituskilpailu lesbojen ja bi-naisten elämästä 18.3.-31.12.2017

Mummolaakso kutsuu osallistumaan kirjoituskilpailuun, jossa kerätään ja jaetaan muistitietoa lesbojen ja bi-naisten elämästä. Kilpailu avattiin Lesbohistoriallisessa muistelutyöpajassa Helsingissä ja osallistua voi vuoden loppuun asti.

Muistelutekstejä on tarkoitus julkaista yhdistyksen tiedotteissa ja ne luovutetaan Työväen Arkiston LHBT-historian kokoelmaan.

Kilpailun tuomarina on tietoasiantuntija Eva Isaksson, joka on toiminut mm. Seta-lehden päätoimittajana ja kolumnistina sekä sapfisten sähköpostilistojen internet-aktivistina. Paras teksti palkitaan 200 euron rahapalkinnolla.

Avaa kirjoituskilpailukutsu tästä:

Linkki kirjoituskilpailukutsuun