Svenska Teatern, Pohjoisesplanadi 2, 00130 Helsinki

* ESITYS ON PERUUTETTU 23.11. VOIMAAN ASTUVIEN KORONARAJOITUSTEN VUOKSI *

Lisää Tovea mummoporukalla konserttiesityksessä (på svenska).

Musiikki oli aina läsnä Tove Janssonin elämässä ja luomistyössä. Tove alkoi sanoittaa lauluja jo lapsena ja jatkoi sitä koko elämänsä ajan, sekä omaksi ja ystävien iloksi että tilaustöinä. Monilahjakas Tove Jansson oli siis myös laulurunoilija.

Emma Klingenberg ja kolme muusikkoa esittävät Toven lyriikoita uusin sävellyksin ja sovituksin. Esityksen aikana kuullaan myös Toven tuttuja lauluaarteita. Esityksen jälkeen teatterissa voit osallistua Min Tove-keskustelutilaisuuteen klo 19.30. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, jäätkö keskustelemaan.

Liput Mummolaakson jäsenille 29 euroa, ei-jäsenille 34 euroa. Sitova ilmoittautuminen ja maksu Mummolaakson tilille FI16 6601 0001 1859 82 viimeistään 1.11.20

Tiirasaarentie 2, 00200 Helsinki

Puuropata porisee ja mehuglögi höyryää tänäkin vuonna Mummiksen vapaamuotoisessa illanvietossa.

Pöytään voi tuoda lisäevästä maun mukaan nyyttärihengessä ja glögin terästeet. Lämmin suositus villasukille tai sisätohveleille sekä sesonkiasusteena tonttulakeille. Herkutellaan ruuilla ja jutuilla, turvavälit ja muut koronasuositukset mielessä pitäen, mutta muuten keveällä mielellä.

Miia Mansikka ja Kuisma Heikkilä laulattavat meillä joululauluvihkon suosikit. Tervetuloa tapaamaan tuttuja ja uusia mummolaaksolaisia vapaalla aikataululla klo 17 ja 23 välillä.

Jouluinen Villa Salinin huvila löytyy Lauttasaaren Kasinonrannan uimarannan vierestä. Bussi 21 Eirasta Viiskulman ja Hietalahdentorin kautta Hevosenkenkäpuistoon ja bussi 20 Ruoholahdesta Kuikkarinteen pysäkille. Molemmilla busseilla pysäkki Lauttasaarentiellä metroasemalla, josta yksi pysäkinväli Kuikkarinteelle/Hevosenkenkäpuistoon.
 

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 12.1.2021 klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Yleisön pyynnöstä aloitamme vuoden lyrikaalla. Luettavana on kaksi lesbokulttuurin nimekkäimpiin kuuluvaa runoilijaa, kotimaisen ja angloamerikkalaisen kirjallisuuden piiristä.

Amy Lowell: Sanojesi vaalea hunaja, valitut runot. Suom. Tuomas Kilpi, Oppian 2019

Ensimmäinen suomennettu valikoima yhdysvaltalaisen modernistin tuotannosta. Lowell (1874 – 1925) oli 1910-20-luvulla tunnettu vapaamittaisen runouden edustaja ja vaikutusvaltainen nykyrunoilijoiden edistäjä, mutta kuoltuaan hänen runoutensa joutui seksuaali- ja sukupuolinormatiivisen uudelleenarvioinnin kohteeksi. Monet hänen parhaiten tunnetuista runoistaan kertovat rakkaudesta elämänkumppaniin, näyttelijä Ada Dwyer Russeliin, mm. heidän suhteensa kymmenvuotispäivän kunniaksi kirjoitettu runo 'Vuosikymmen'/'A Decade'. Naisrakkautta juhlivien runojen julkaisemisen mahdollisti Lowellin strategisesti omaksuma miehinen kirjoittajarooli.

Mirkka Rekola: Minä rakastan sinua, minä kerron sen kaikille. WSOY, 1972

Rekola (1931-2014) on hänkin tunnettu modernistina mutta omien sanojensa mukaan "perinteisen runon lukijoille olin aivan vieras, yltiömodernisteille en kyllin moderni”. Muistokirjoitelmassaan "Konjakkia Mirkan kanssa" (Kirjailija-lehti 2/2014) Helena Sinervo kertoo Rekolan kanssa käymistään keskusteluista ja valottaa muun muassa tässä kokoelmassa nimihahmoksi nousevaa "sinua" sekä Rekolan vahvoja kokemuksia "poikkeevana" 1950-luvulla. Katja Seudun tutkimuksessa Tyhjä pöytä on tilattu (2016) Rekolan rakkauskäsitys näyttäytyy hyvin vastakkaisena Lowellin intohimoiselle jumaloinnille. Pysäyttävän julistavasta nimirunosta huolimatta peittelyn voi tulkita olevan osa rakkauden tematisointia myös Rekolalla. Minä rakastan -kokoelman runot löytyvät myös koottujen runojen kokoelmasta Virran molemmin puolin, runot 1954-2004 (2009).