Hämeenlinnantie 357, 17500 Padasjoki

Syysleirille matkataan tänä vuonna Padasjoelle. Majoitustilat ovat leirikeskuksen päärakennuksessa, jossa vuodepaikkoja on 46, joten tilaa riittää kaikenlaiseen toimintaan.

Käytössämme on rantasauna sekä kylpytynnyri. Rannalla on nuotiopaikka ja muutama soutuvene. Isossa keittiössä kokkaillaan yhdessä aamiaiset, muut ruokailut hoitaa vanha tuttu emäntämme Eija.

Viikonlopun aikana voi virkistäytyä saunomalla, uimalla ja kalastelemalla. Notskipaikalla hengaillaan makkaraa paistellen, kaloja grillaten ja nokipannukahveja keitellen. Lisäohjelmana perinteiset mölkkykisat sekä muita seurapelejä. Omia polkujaan kulkeville löytyy ulkoilu-, marjastus- ja sienestysmaastot. Valinnanvaraa siis riittää.

Perjantai-illasta sunnuntaihin kestävän täysihoitoviikonlopun hinta on Mummolaakson jäsenille 100€ ja ei-jäsenille 150€. Majoitus on 2-4 hengen huoneissa riippuen osallistujamäärästä. Koirat ovat sallittuja. Pakkaa mukaan lakanat, pyyhe ja virvokkeet. Omat virvelit, pingismailat ja muut liikuntavarusteet voi tuoda mukanaan.

Loput 8 paikkaa täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä 1.9. mennessä, meilaa info@mummolaakso.fi.

Matkaa Helsingistä on 160 km ja Tampereelta n. 115 km. Kysele tarvittaessa kimppakyytiä Mummiksen fb-ryhmässä. Lisätiedot ja kuvat: www.hollolanseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/leiri-ja-kurssikeskukset/sarsjarven-leirikeskus-padasjoki-

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 26.9. klo 18

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Lesbokirjallisuudentutkija Bonnie Zimmermanin mukaan 1970-1980-luvuilla uutta angloamerikkalaista avoimesti lesbonäkökulmasta kirjoitettua ja julkaistua kirjallisuutta olivat hallinneet kehityskertomuksen lajityyppiin nojaava ulostulokertomus, romanssia varioiva kertomus lesboparisuhteesta ja utopiakirjallisuuteen kytkeytyvät fiktiiviset visiot lesboyhteisöstä. 1990-luvulle tullessa jännityskirjallisuus ja lesbodekkarit nousivat kuitenkin suosiossa ylitse muiden romaanilajien. Niiden kautta pohdittiin ajankohtaisia feministisiä teemoja kuten valtaa ja seksuaalisuutta, kapitalismin ja patriarkaatin tuottamia yhteiskunnallisia epäkohtia kuten myös yhteisöllisiä ja ideologisia jännitteitä. Romantiikka, erotiikka ja oman itsen etsintä kulki rikosten ratkaisemisen lomassa.

Megan Caseyn erinomaisessa verkkobibliografiassa The Art of the Lesbian Mystery Novel voi kahlata läpi yli 200 lesbisen kirjoittajan yli 600 lesbodekkarin valikoimaa: sites.google.com/site/theartofthelesbianmysterynovel/home

Lesbodekkariteemaisen lukupiirin yhteisenä kirjana on Barbara Wilsonin Kaulapantamurhat. Wilson kuvaa elävästi kuumana käyvää argumentointia feministisessä seksuaalisuuskonferenssissa Seattlessa, jonka keskeyttää tähtiesiintyjän löytyminen dramaattisesti murhattuna.

Toinen kirja on vapaavalintainen oma suosituksesi tästä genrestä. Kuka on lempilesboetsiväsi? Onko se Sandra Scoppetonen Lauren Laurano, Laurie R. Kingin Kate Martinelli, Katherine V. Forrestin Kate Delafield, Mary Wingsin Emma Victor, Sarah Dreherin Stoner McTavish, Val McDermidin Lindsay Gordon, Ellen Hartin Jane Lawless tai Anne Holtin Hanne Wilhelmsen? Vai joku muu? Tai löytyykö yleisemmästä rikoskirjallisuudesta jokin lesbisesti innostava kirja, jonka haluat esitellä meille lukupiirissä?

KOM-teatteri, Kapteeninkatu 26, 00140 Helsinki

Kymmenen vuotta sitten KOM-teatterissa sai ensi-iltansa Odotus-esitys, joka oli elämäkerrallinen teos Pirkko Saisiosta ja Marja Packalénista. Odotuksen tekijöiden uusi dokumentaarinen teos, Valehtelijan peruukki, on esitys muistamisesta ja minuksi tulemisesta.

Valehtelijan peruukissa Saisio ja Packalén näyttelevät oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä, hurmioitumisen tiloja ja elämän pyhyyden kokemuksia. Pirkko Saisio ja Marja Packalén ovat Valehtelijan peruukissa kymmenen vuotta lähempänä kuolemaa kuin he olivat Odotuksessa. Mitä ikääntyminen ja se, että rajan takana alkaa kohta olla enemmän tuttuja kuin rajan tällä puolella, ovat henkilöillemme tehneet? Esityksen on ohjannut Heini Junkkaala.

Liput jäsenille 23 euroa, ei-jäsenille 28 euroa. Sitovat ilmoittautumiset ja maksu Mummolaakson tilille FI16 6601 0001 1859 82 11.9.2019 mennessä.

 

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 29.10. klo 18

Maikki Friberg –koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Valloittavan televisiodraamasarjan Gentleman Jackin toista tuotantokautta odotellessa Anne Listerin (1791-1840) hahmoon tykästyneiden kannattaa viimeistään nyt paneutua tämän historiallisen naissankarin ja aikansa uhmakkaan amatsonin todelliseen elämään. Aiemmissa tiedotteissa (2/2019 ja 4/2018) on jo hehkutettu Anne Listerin tarua ihmeellisempiä edesottamuksia, jotka monien tutkijoiden pitkäjänteisen työn tuloksena ovat nyt avautuneet myös akateemisia piirejä laajemmalle yleisölle.

Useita kirjoja 1700- ja 1800-luvun lhbtq-elämäntarinoista kirjoittanut Angela Steidele on tehnyt erinomaista työtä kootessaan eri tutkimuslähteistä yhtenäisen ja arkailemattoman ’eroottisen elämäkerran’ Gentleman Jack (Serpent’s Tail, 2018, alkuteos: Anne Lister: Eine erotische Biographie, 2017). Steidele tunnustaa tulleensa Annen päiväkirjojen intiimien paljastuksien viettelemäksi. Kirjan pääpaino onkin naissuhteiden kavalkadissa, joiden mukaan sisältö on jäsennetty. Tekstiä elävöittävät runsaat sitaatit, joissa Anne kertoo tarinaansa omalla äänellään Steidelen kiteyttäessä, taustoittaessa ja tulkitessa tapahtumia. Anne Listerin kaunistelematon itsevarmuus ja laskelmoivuus yhdessä Angela Steidelen terävän sarkasmin kanssa varmistavat, että seksi ja romantiikka eivät saa kirjassa yliotetta todellisen elämän monisärmäisyydestä.

Huomaa, että Anne Choman tv-draaman kanssa julkaistu tie-in-kirja on samanniminen, mutta keskittyy filmatisoinnin mukaisesti Annen ja Annin suhteeseen. Harmittavasti vain tämä kirja on löytänyt tiensä Helmet-kirjastojen valikoimiin. Lainakappaletta voi kysellä fb-tapahtumassa.

Ennakkotieto: Angela Steidele on kutsuttu Helsinkiin 29.11. kertomaan Gentleman Jackista ja muista queer-historiallisten lähteiden pohjalta kirjoittamistaan teoksista. Luvassa jännittävää keskustelua aidon Anne Lister -asiantuntijan kanssa, merkitse päivämäärä kalenteriin!

HAM Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki

Ellen Thesleff (1869–1954) on Suomen kultakauden valovoimaisimpia taiteilijoita. Hän oli maamme ensimmäisiä symbolisteja ja ekspressionisteja – värin, valon ja liikkeen kuvaamisen mestari. Thesleff oli tunnustettu taiteilija jo elinaikanaan. Hän oli kosmopoliitti, joka oli kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessä.

Hän oli myös vahvan itsetunnon nainen, joka ei kyseenalaistanut omaa taiteellista lahjakkuuttaan. Näyttelyn kuraattorin Hanne-Reetta Schreckin kirjoittama ja kuvaliittein varustettu elämäkerta Minä maalaan kuin jumala (2017) avaa yksityiskohtaisesti Thesleffin taidetta ja elämää tämän laajan kirjeenvaihdon ja arkistojen runsaudensarven valossa.

Näyttelyopastuksen tarjoaa Mummolaakso, sisäänpääsyn jokainen kustantaa itse. Näyttelyn jälkeen menemme sulattamaan näkemäämme ja syömään Töölön Säveleen (Runeberginkatu 40)

Pikkujoulut la 30.11. klo 20-01

Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki

Pikkujoulusesongin letkein lepakkokansan sosieteettitapahtuma!

Varaa ilta kalenteristasi ja ota lentävä lähtö loppuvuodelle tanssien ja irrotellen. Luvassa myös joululaulujoikausta, höyryäviä juomia ja muuta kivaa. Illan tiedot tarkentuvat loppusyksystä.

 

Bileet ovat kaikille naisille, ikäraja 18v.

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2019:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!