Google Meet -etäkokouksena
Mummolaakso käynnistää lokakuussa pääosin etätapaamisina verkossa kokoontuvan opintopiirin, jossa edistetään omaa varautumista elämäntilanteessa hitaasti iän myötä ja yllättävinäkin tapahtuviin muutoksiin. Mitä itse voi tehdä sen eteen, että elämä sujuu niin omalta kuin läheistenkin kannalta parhaiten jos omat henkiset ja fyysiset voimavarat tai taloudelliset resurssit heikkenevät?
Tavoitteena on, että opintopiirin myötä varautumisasioita tulisi omakohtaisten skenaarioiden osalta mietittyä ja myös laitettua paperille. Osittain yhdessä keskustellen ja kokemuksia jakaen, osin asiaan johdattavilla alustuksilla. Aineistona hyödynnetään Vanhustyön keskusliiton ikääntymisen ennakoinnin materiaaleja.
Osallistujien toiveiden mukaan työstettäviä asioita voivat olla esimerkiksi:
- oma taloudellinen asema eläkkeellä kartoitettuna (kumppanin kanssa/yksin jäädessä), ajatukset omaisuuden realisoimisesta tai ennakkoperinnöistä henkisesti pohjustettuna
- omat asumisratkaisut esteellisyyden, jaksamisen ja tukihenkilöiden saavutettavuuden kannalta pohdittuna
- oma talousdata, sopimukset ja tieto asiakirjoista olisi A4:lla oikeiden ihmisten löydettävissä, jos jotain yllättävää sattuu
- edunvalvontavaltuutus mietittynä ja tehtynä
- hoitotahto mietittynä ja tehtynä
- sähköisten tilien tiedot ja tarvittaessa lopettamisprotokolla listattuna
- oma suunnitelma fyysisen ja henkisen vireyden ylläpitämiseksi tai vahvistamiseksi
Opintopiirin keskustelut ovat luottamuksellisia. Sukulais-, perhe- ja lähisuhteet, kumppanuudet ja ystävyydet voivat lbtq-naisten elämässä järjestyä hyvin yksilöllisesti ja olla vaikeasti määriteltäviä. Epätavallisia ratkaisuja pitää siksi voida miettiä rohkeasti omalta kannalta ilman ennakko-oletuksia asioiden tärkeysjärjestyksestä.
Ilmoittaudu mukaan opintopiiriin verkkolomakkeella
Tapaaminen 1: Puhutaan rahasta
tiistai 15.10. klo 18-19:30
Ikääntymiseen liittyvistä taloudellisista kysymyksistä alustaa talous- ja velkaneuvoja Johanna Rinne, joka toimii myös Mummolaakso-yhdistyksen toiminnantarkastajana. Alustuksen jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle sekä opintopiirin aiheiden suunnittelulle.
Tapaaminen 2: Hoitotahto ja hoivatahto
tiistai 22.10. klo 18-19:30
Tutustutaan ennakkoon hoitotahdon ja hoivatahdon mahdollisiin sisältöihin, vaihdetaan ajatuksia vaihtoehdoista ja muotoiluista, käydään läpi hoito- ja elinluovutustahdon tallentaminen OmaKantaan.
Tapaaminen 3: Hoitotahto ja johdanto edunvalvontavaltuutukseen
tiistai 29.10. klo 18-19:30
Tsempataan vielä hoitotahdon ja hoivatahdon kirjoittamista ja tallentamista. Keskustellaan edunvalvontavaltuutuksesta, tutustaan ohjeisiin ja aloitetaan laatiminen.
Tapaaminen 4: Edunvalvontavaltuutus ja muut valtuuttamisen keinot
tiistai 12.11. klo 18-19:30
Kerätään tiedot edunvalvontavaltuutukseen, toimintaohjeisiin valtuutetuille ja omaisuusluetteloa varten. Tutustutaan hyödynnettäviin Suomi.fi-valtuuksiin ja oman pankin valtakirjavaatimuksiin. Ennakkokysymykset juristin ohjaustuokioon.
Tapaaminen 5: Edunvalvontavaltuutus, juristin ohjaustunti
tiistai 19.11. klo 18-19
Tsekataan avoimeksi jääneet kysymykset juristin avulla. Ennakkokysymysten pohjalta ohjeita antaa juristi Suvi Poutiainen, OTM, Lakiasiaintoimisto Pro Laki.
Tilaisuus on osa Mummolaakson Piireissä mukana kaiken ikää -hankkeen tapahtumia. Hanketta rahoittaa EuroCentralAsian Lesbian* Community ja EU. Sisällöt ovat yksin toteuttajan Mummolaakso ry:n vastuulla, eivätkä välttämättä heijasta EL*C:n eikä Euroopan unionin näkemyksiä.