Uutisarkistopoiminto:

Teatterivierailu KokoTeatterin Kotiinpaluu-esitykseen ke 31.8.2022

 

Kuinka ennakkoluuloton Suomi oikeastaan on, saako anti-gender-liikehdintä jalansijaa myös suvakkien Suomessa?

KokoTeatteri, Hämeentie 3, 00530 Helsinki

Mummiksen porukkalippuja 19,50€ (jäsenet)/29,50 € (muut) voi varata 23.8. asti. Toimi nopeasti! Meilaa varaus info@mummolaakso.fi ja maksa samalla lipunhinta Mummolaakson tilille FI16 6601 0001 1859 82.

Kotiinpaluu kutsuu katsojaa pohtimaan, kuinka ennakkoluuloton ja suvaitsevainen 2020-luvun Suomi oikeastaan on? Huoli seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan vihamielisen puheen lisääntymisestä ja arvokonservatismin uudelleennoususta antoi Kirsi Marie Liimataiselle sysäyksen näytelmän kirjoittamiseen.

Tarina kertoo Jannikasta, joka on työskennellyt valokuvaajana ulkomailla. Raskas työ humanitäärisissä kriisikohteissa on vienyt veronsa ja unelmissa alkaa siintää rauhaisa elämä maaseudulla. Jannika ostaa talon kotikonnuiltaan ja asettuu sinne avopuolisonsa Mirjamin kanssa. Kotiinpaluu ei kuitenkaan suju ongelmitta, vaikka Jannikan äiti tekeekin tilanteessa voitavansa. Kyläläisten käsityksissä vaikuttavat ikiaikaiset asenteet ja naisiin suhtaudutaan syrjivästi. Vain naapuritalon vanhapoika tarjoaa auliisti apuaan ja vierailee heidän luonaan päivittäin. Kun Jannika torjuu naapurin kosinnan ja mies ymmärtää naisparin elävän synnissä, sopu särkyy.

”2020-luvulla maailma muuttuu avoimemmaksi, mutta pintaa raaputtaessa huomaa, että erilaisuuden ja toiseuden pelko nostaa päätään vuorovedoin. Maakunnissa vastustetaan kynsin ja hampain Pride-tapahtumia ja vaahdotaan vaarallisesta sateenkaariaatteesta. Aito avioliitto -kampanja on voimissaan ja seksuaalista eheyttä voi edelleen oppia herätyskristillisessä liikkeessä. Syrjinnän kokemukset ovat seksuaalivähemmistön keskuudessa universaalisti yhdistävä tekijä”, kiteyttää ohjaaja Kirsi Liimatainen.

Liimataisen omassa nuoruudessa kaksoiselämän vietto oli homo- ja lesboyhteisössä ennemmin sääntö kuin poikkeus. Yhteiskunta kuitenkin avautui 90-luvulla ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet kehittyivät. "Nyt anti-gender -toimijoiden luoma vihamielinen ilmapiiri ajaa tietyissä Euroopan maissa ihmisiä piilottamaan jälleen oman itsensä ja salaamaan seksuaalisen suuntautumisensa. LGBTQ-oikeuksien kehitys menee Euroopassa taaksepäin", toteaa Liimatainen.

Kotiinpaluu tiiseri