Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 3.5.2022

 

Kaksi kuvausta kypsän iän suhteista, klassikkotekstissä ja 2020-luvun odotushorisontista.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Toukokuu aloitetaan keskustelemalla kypsään ikään ehtineiden naisten suhteiden ja perheiden kuvauksista. Tarjolla teetä/kahvia ja pientä purtavaa. Uudet lbtq-kirjallisuuden ystävät tervetuloa mukaan!

Tiina Tuppurainen: Sinä olet perheeni (Karisto, 2022)

Tuppuraisen kolmannen romaanin henkilögalleria ja juonenkäänteet ovat viihdyttävä yhdistelmä L-koodia ja Tyttökultia. Queer-kerronta laajenee esikoisromaanin Kuvittelen sinut vierelleni nuorista aikuisista haastavampaan osastoon, iäkkäämpiin naisiin. Kertojan roolissa vuorottelevat viisikymppisenä eroon päätyvä Tarja, nelikymppinen sitoutumispelkoinen Jasu sekä kahdeksankymppinen lesboleskeyteensä juuttunut Anna-Liisa. Tarinaa voi lukea 2020-luvun visiona tulevasta lesbovanhuudesta. Sukupolvirajoja rikkova romaani liikkuu muidenkin lbtq-aiheiden äärellä kinkyseksistä polyamoriaan ja sateenkaariperheisiin.

Tove Jansson: Rent spel (Schildts, 1989, suom. Reilua peliä)

Janssonin 75-vuotiaana julkaiseman novellikokoelman tuokiokuvat ovat luettavissa pienoisromaaniksi kahden ikääntyvän taiteilijan yhteiselämästä. Marin ja Jonnan erillistaloudet ovat ajan yhteenhitsaama perheyksikkö, joka kestää niin sisäsyntyiset hankaukset kuin ulkopuoleltakin tulevat myrskyvaroitukset.

Taiteelliselle työlleen omistautuvien vahvojen persoonien yhteiselämää leimaa arkinen harmonia ja leikkimielisyys, jota Jansson kuvaa iän kirkastamalla arvostuksella itseironiaa unohtamatta. Kantavana teemana kulkee myös se pysyvä jännite, jossa toisen tunnetiloja kuunnellaan herkällä korvalla tilan antamiseksi. Aivan kuten taide vaatii ympärilleen väljyyttä päästäkseen oikeuksiinsa. Oli sitten kyse hyvästä ripustuksesta, kirjallisen ilmaisun tiivistämisestä tai luovien kausien vaatimista välivaiheista. Työtä, leikkiä, rakkautta ja tilaa. Hyvän elämän elementtejä läpi koko elämän.

Kysy lainakappaleita ja keskustele fb-tapahtumassa.