Uutisarkistopoiminto:

Opastettu vierailu Zanele Muholin ZAZISE-näyttelyyn 5.3.2022

 

Eteläafrikkalainen visuaalinen aktivisti Zanele Muholi nostaa esiin rodun, ihonvärin, luokan, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiä.

Suomen Valokuvataiteen museo K1, Kämp Galleria Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

Rodun, ihonvärin, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiä työstävä Zanele Muholi (s. 1978) on eteläafrikkalainen visuaalinen aktivisti ja yksi merkittävimpiä nykyvalokuvaajia. ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai ”hankkia tietoa”. Näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta.

2000-luvun alkupuolelta lähtien Muholi on dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten elämää, pyrkien purkamaan viharikosten ja ennakkoluulojen valtaa voimaannuttavilla ja rohkaisevilla kuvilla. Etelä-Afrikan vuoden 1996 tasa-arvoinen perustuslaki suojaa periaatteessa LGBTQIA+ ihmisten oikeuksia, mutta todellisuudessa lesbojen ns. parannusraiskaukset, murhat ja homo- ja transfobiset viharikokset ovat edelleen yleisiä. Läpimurtoteoksessaan ’Only half of the picture’ (2004) Muholi käsitteli viharikosten uhreiksi joutuneita eteläafrikkalaisia vähemmistöjen edustajia. Omakuvien sarjassa Somnyama Ngonyama ’Hail the Dark Lioness’ (2012-) hän tutkii rasismia, eksotismia ja seksuaalipolitiikkaa. Arkisista esineistä rakennetut puettavat installaatiot ja sommittelu muistuttavat historiallisia kuvia kolonisaation ajalta. Muholi on ei-binäärinen ja käyttää englannin kielessä itsestään sukupuolineutraalia pronominia ’they’.

Zanele Muholi kertoo työstään Tate Galleryn näyttelyn (2020-21) esittelyvideolla: ‘In My World, Every Human is Beautiful’

Tunnin mittaisen opastuskierroksen tarjoaa Mummolaakso, sisäänpääsyn jokainen kustantaa itse.