Uutisarkistopoiminto:

Retki Tammisaareen Naisten rakkaus -näyttelyyn 23.4.2022

 

Galleria Elverket tarjoaa viiden taiteilijan töitä katsottavaksi naisrakkauden näkökulmasta.

Galleria Elverket, Kustaa Vaasan katu 11, 10600 Tammisaari

Klo 15:30 omakustanteinen ruokailu Mummolaakson pöytävarauksella ravintola GH Fyrenissä, Pohjoinen Rantakatu 12.

Naisten rakkaus on viiden taiteilijan tuotantoon perustuva matka naisten väliseen rakkauteen ja sen erilaisiin muotoihin. Näyttely pyrkii myös esittelemään sekä historiallisia että nykyisiä tapoja käsitellä naiseutta ja feminiinisyyttä alueena, jota ei tarvitse aina määritellä suhteessa mieheyteen ja maskuliinisuuteen.

Norjalaisen Marie Høegin (1866–1949) yksityisissä vuosisadan vaihteen valokuvissa leikitellään rohkeasti ristiinpukeutumisen ja muiden sukupuolta karnevalisoivien ilmiöiden kanssa. Tammisaaressa 1888-1894 valokuvaajana työskennelleen Høegin vaiheista voi lukea mm. Rita Paqvalenin kirjasta Queera minnen. Taidemaalari Ester Heleniuksen (1879–1955) kirjeenvaihtoa tarkasteltiin perinteisesti heteroseksuaalisena rakkautena, mutta taidehistorian professori Tutta Palin on osoittanut, miten taiteilija kävi rakastavaa kirjeenvaihtoa toisten naisten kanssa. Heleniuksen kukkamaalaukset yhdistävät aistimellisen ja yliaistillisen omaperäisellä tavalla. Tove Janssonin (1914–2001) tuotannosta on esillä erilaisia omakuvia ja muuta hänen autofiktiivistä materiaaliaan, joissa naisten väliset suhteet ja erilaiset identiteetit ovat keskeisellä sijalla. Emma Helle (1979) tunnetaan monipuolisena kuvanveistäjänä, jonka töissä feminiininen keho on keskeinen, kiehtova ja dramaattinen aihe. Menneitä tyylisuuntia varioivissa veistoksissa voi nähdä merkkejä myös 1970-luvun feministisestä naiseuden juhlinnasta. Kuvataiteilija Edith Hammarin (1992) seinämaalaukset gallerian seinillä tuovat näkyviin queerit ja epänormatiiviset identiteetit. Tukholmassa opiskellut kuvataiteilija piirtää suoraan seinään teoksia, joiden lähtökohtana on narratiivisuus ja identiteteillä leikittely.

Matka Tammisaareen helpoiten omakustanteisella kimppakyydillä, kysele kyytipaikkaa ja/tai ilmoittaudu mukaan GH Fyrenin pöytävaraukseen viimeistään 21.4. fb-ryhmässä tai info@mummolaakso.fi. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lue lisää Elverketin sivuilta.