Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 9.11.2021

 

Kaksi merkittävää uranaista on kirjoitettu esiin historian hämäristä: elämäntoverit arkkitehti Wivi Lönn ja kauppaneuvos Hanna Parviainen.

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Hki

Arkkitehtuurihistorian katveeseen jääneen Wivi Lönnin (1872-1966) menestyksekäs ura miesvaltaisella alalla pitää sisällään sankaritarinan aineksia. Lisämausteena on vielä parisuhteenomainen ystävyys toiseen poikkeukselliseen uranaiseen, teollisuuspatruuna Hanna Parviaiseen (1874–1938). Heidän tarinaansa perehdytään lukupiirissä kahden teoksen kautta.

Pirkko Soinisen romaani Valosta rakentuvat huoneet (Bazar Kustannus, 2021) kertoo Wivin elämästä fiktiona mutta dokumentoivaan tyyliin ja Kristiina Markkasen & Leena Virtasen myötäelävä kaksoiselämäkerta Wivi ja Hanna (Atena, 2021) nojaa arkistotutkimuksiin ja haastatteluihin, mutta ei rasita lukijaa lähdeviitteillä vaan listaa lähteet kirjan loppuun.

Sankaritarinoiden sijaan teoksista välittyy kuva kahdesta luonteeltaan erilaisesta persoonasta, joiden työssä ja elämäntavoissa näkyy perhetaustan, yhteiskunnallisen luokan ja ajan naiskäsitysten vaikutus. Sekä NNKY:n kaltaisten uusien naisverkostojen rooli niiden avatessa naimattomille ja lapsettomille naisille ammatillisten kontaktien lisäksi vapaamman ’rinnakkaistodellisuuden’ ja tilaa toimia.

Koska kumpikaan ei jättänyt jälkeensä omasta yksityiselämästään saati tunteistaan kertovaa henkilökohtaista aineistoa, jää elämäntovereiden keskinäisen suhteen laatu kiinnostavasti auki. Suhteen tiivistyessä yhteisistä työhankkeista pitkiin lomamatkoihin Euroopassa ja lopulta yhteiseen asuntoon NNKY:n talossa Helsingissä, sitä on vaikea kuvitella ilman sellaista kiintymystä, johon lesboelämänkokemuksella voi hyvin samaistua.

Linkki fb-tapahtumaan.