Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 21.9.2021

 

Syyskauden aloitusteemana lesboutta visualisoineet varhaiset teokset USAsta ja Suomesta.

 

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki 

Homoseksuaalisuden dekriminalisoinnin (1971) ja sairausluokituksesta poistamisen (1981) merkkivuotena lukupiirissä pohditaan kuinka seksuaalipoliittisia näköaloja on laajennettu ja identiteettejä rakennettu omaäänisillä kulttuurituotteilla. Luettavana on kaksi teosta, jotka aikanaan tekivät näkyväksi ja visualisoivat lesboutta uudella tavalla.

USA:ssa lesbonäkyvyyden ikonisimpia klassikkoja on valokuvaaja-elokuvantekijä JEB Joan E.Birenin 1979 omakustanteena julkaisema Eye to Eye: Portraits of Lesbians. JEB oli 1970-luvulla kiertänyt Amerikkaa ja valokuvannut kaikenikäisiä, eri taustoista tulevia lesboja heidän jokapäiväisessä elämässään ja yhteisöissään. Valokuvien mukana oli arvostettujen kirjoittajien, kuten Audre Lorden, Adrienne Richin, Joan Nestlen ja muiden kirjoituksia. Kirjassa kuvatut naiset jakoivat myös henkilökohtaisia tarinoitaan. Eye to Eye toi lesbouden marginaalista katseen keskiöön moninaisena, puhuttelevana, koskettavana, haastavana. Radikaali teos tarjosi aikanaan lesbolukijoille osoituksen energisestä, vahvasta identiteetistä.

Kirjan uusi painos 2021 tuo nyt tämän tärkeän ajankuvan uusien sukupolvien tietoisuuteen. Uuteen painokseen on lisätty esseet taiteilija-kirjailija Tee Corinnelta, jalkapalloilija Lori Lindseyltä ja valokuvaaja Lola Flashiltä. Kirja on tilattavissa mm. Adlibriksessä. Arvosteluja esim. laatulehdissä The Guardian ja Time. Katso myös JEBin ja Alison Bechdelin videokeskustelu kirjasta Women and Children First -kirjakaupan virtuaalitapahtumassa.

Suomessa ensimmäinen kuvallinen julkaisu lesbisistä naisista oli anarkofeministisen, sittemmin protoqueeriksi luonnehditun Extaasi-ryhmän Julmia naisia: sadomasokistinaiset kertovat (Odessa 1989). Kirja oli yksi Extaasin taideprojekti muiden jatkeena. Ryhmä radikaalimmasta naiskulttuurista innostuneita ihmisiä oli lyöttäytynyt yhteen Helsingissä vuonna 1985. Eri kokoonpanoissa he pyörittivät naiskahvilaa, kommuuniasuntoa ja s/m-klubia, järjestivät bileitä ja performansseja, julkaisivat Himosta rottiin –lehteä.

Ryhmän rajojarikkovaan tyyliin toimitettu teos dokumentoi Extaasin toimintaa ja antoi äänen s/m-henkiselle lesboerotiikalle. Feminismin pornosodissa kärjistynyt vastakkainasettelu s/m-seksin vastustajien ja puolustajien välillä vaikutti Suomessakin, joten vaikka Julmia naisia herätti lesboyhteisössä kiinnostunutta keskustelua sen vastaanotto ei ollut varauksettoman ihastunutta.

Kysele ja tarjoa kirjojen lainakappaleita fb-tapahtumassa!Ja fb-ryhmässä Lost Queer Lez-Biz Finland ilmoittautui myös useita kirjanomistajia lainaajaksi (suljettu ryhmä).