Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 12.1.2023 klo 18

 

1930-lukuteemaisissa romaaneissa liikutaan Euroopan metropoleissa ja Pohjanmaalla.

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Djuna Barnes: Yömetsä, Kirjayhtymä, 1987 (Nightwood, 1936)

Angloamerikkalaisen lesbokirjallisuuden kanonisoitu klassikko ja modernismin merkkiteos asettuu realistista lineaarista kerrontaa vastaan ja liikkuu tummasävyisellä, vieraannuttavalla psykososiaalisella tasolla.

Lesbosuhteen kariutumisen kuvauksen rinnalla aiheiksi voi tunnistaa naiseuden sisäistetyt normit, alitajuisen viettimaailman, vieraantuneisuuden, historiallisen toiseuttamisen ja kirjallisen kerronnan itsessään. Oma legendansa on Barnesin henkilöhistoria ja suhtautuminen sapfiseen elämänpiiriin. Lesboyhteisöllinen esikuva, lesbofoobinen opportunisti ja queerhenkinen oman tien kulkija ovat kaikki häneen sopivia luonnehdintoja.

Anna Englund: Lautapalttoo (Siltala, 2022)

Esikoiskirjailijan historiallinen romanssi on selkeästi love is love -agendan ja seksuaalivähemmistöjen historian näkyväksikirjoittamisen asialla.

Erilaisista taustoista tulevat Elena ja Lydia tapaavat pohjanmaalaisessa ruumisarkkuverstaassa vuonna 1931. Homohistorian fiktionalisointi kieltolakiajan Helsingissä onnahtaa tyylillisesti, Pihlajassa paikallisväri murteineen puhuttelee sävykkäänä heteronormista huolimatta.

Lautapalttoo on vuoden 2022 Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokas.