Maalisbileet Suvilahdessa la 23.3. klo 20-02

Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1 (rakennus 8, Kojehuone), 00540 Helsinki

Mahtava mummomeininki täyttää taas tutun mutta uudistuneeen bilemestan. Suvilahti TBA, eli entinen ravintola Lämpö, löytyy läheltä kaasukelloa. Tule metrolla Kalasataman asemalta 400 metriä tai Sörnäisten rantatieltä Suvilahden pysäkiltä parisataa metriä (bussit 16, 55 ja monet yöbussit). Parkkipaikkoja pihalla.  

Musiikista vastaa DJ Lailis. Ravintolasta saatavana myös iltapalaa.

Bileet ovat naisille, ikäraja 18 v.

Liput 7€/10€ ja eteispalvelumaksu 3€. Alennettu hinta Mummolaaksojen tai Setan jäsenjärjestöjen jäsärillä. 
Huom! Ravintolan eteispalvelua emme saaneet yhdistykseltä laskutettavaksi, joten alensimme aiemmin ilmoitettua lipunhintaa 3 eurolla. 
 

Omat tekstit -ryhmä alk. ma 25.3. klo 18-20

Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, 00120 Helsinki

Uusi ryhmä sekä kaunokirjallisen että asiatekstin kirjoittajille. Tapaamiset noin kerran kuussa. Tervetuloa mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista!

Lisätietoja antaa johanna_pakkanen(at)yahoo.com.

Q-teatteri, Tunturikatu 16, 00100 Helsinki

Medusa oli kreikkalaisen mytologian mukaan kaunis nuori neito, jonka Poseidon raiskasi. Tapahtumasta vihastunut Pallas Athene muutti Medusan kammottavaksi hirviöksi, jolla oli käärmetukka ja joka katseellaan saattoi muuttaa tunkeilijat kiveksi.

Medusan huone saa innoituksensa myytistä ja ranskalaisfilosofi Hélène Cixousin esseestä Medusan nauru. Teos nostaa esiin kuvia ja tilanteita, hetkiä ja välähdyksiä, joilla kaikilla on jonkinlainen suhde valtaan, sen sukupuolittuneisuuteen ja epätasaiseen jakautumiseen. Miehisessä mytologiassa hyväksikäytetyn Meduusan oma näkökulma jää paitsioon, mutta häneen kytkeytyy sekä katseen symboloima ymmärtämisen ja tiedon valta että hiuksien symboloima seksuaalinen elämänvoima. Cixousin tulkinnassa Medusa edustaa patriarkaatille uhkaa, ja on osoitus siitä, että kirjoittamisen/puheen konventioissa vähätellyn ja ruumiillisuudessaan häpäistyn naisen on itse kirjoitettava itsensä maailmaan ja historiaan.

Taiteilijuus on tilan ottamista ja äänen käyttämistä,  Saara Turunen toteaa. Miehisen katseen pitkä perinne ei horju ilman tekoja, ”sanoja ja musiikkia vastalauseena hiljaisuudelle”. Esitys paneutuu kysymyksiin sukupuolten epätasa-arvosta, mitätöimisen ja hiljentämisen kulttuurista. 

Teksti ja ohjaus: Saara Turunen
Rooleissa: Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa
Saara Turusen blogi: medusanhuone.blogspot.com

Liput 35 € ei-jäsenet, 30 € Mummolaakson jäsenet. Sitovat ilmoittautumiset 5.3. mennessä info@mummolaakso.fi. Ilmoita, oletko jäsen.   

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille ti 26.3. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Uusia lesbisiä kirjoja julkaistaan Suomessakin juuri nyt ilahduttavan paljon. Vaikka lesbo- tai bi-teema ei aina olisikaan kertomuksen keskiössä, on kuitenkin kiitettävää että aihepiiriä tuodaan entistä ennakkoluulottomammin näkyviin ja sitä käsitellään ansiokkaasti. Etenkin historiallisten naisrakastajien trendi kirjallisuudessa jatkuu vahvana. Tähän osuvat myös kevään toisen Lukulepakkojen tapaamisen kirjat. Molemmat kertovat myös suomenruotsalaisen kulttuurin vahvuudesta sapfisten tarinoiden tuottamisessa ja hyvästijätöistä. 

Valitse lukemistosi näistä ja tule kahvittelemaan:

Johanna Holmström: Sielujen saari (Otava, suom. Jaana Nikula) tai alkukielisenä: Själarnas ö (Förlaget, 2017)

Vivica Bandler. Vuosisadan nainen. Århundradets kvinna. Toim. Eija Mäkinen & Ida Henrikson (Teaterstitelsen Vivicas Vänner ja Otava, 2018) 

Kirjoja voit kommentoida ja ehdottaa lisää luettavaa facebooktapahtumassa.

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille to 25.4. klo 18

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Varaudu jonottamaan, jos haluat hyödyntää kirjaston lainakappaleita tämän lukupiirin kirjoista. Molemmat tuoreet romaanit ovat hyvien arvostelujen ansiosta bestseller-nosteessa.

Nämä otetaan lukulepakkojen kriittiseen tarkasteluun kevään kolmannessa kahvi-illassa, laita ajoissa hankintalistalle: 

Aris Fioretoksen Nelly B:n sydän (Nelly B:s hjärta. Ett protokoll) Outi Mennan suomennoksena (”Riipaisevan kauniisti rakkaudesta” – Arla Kanerva/HS)

Johanna Laililan Lilium Regale ("Johanna Laitilan esikoisromaani on hieno alkusoitto uralle – teos hengästyttää kielellisesti ja kuvaa, miten tarkoin varjeltuja tabuja avataan” – Helena Ruuska/HS)

Apollonkatu 23 B 64, 00100 Helsinki 

Mummolaakso jatkaa ekskursioita taiteenharrastajien kotikokoelmiin. 

Reitzin säätiön ylläpitämässä museossa Eliten talossa on esillä Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin ja mm. töölöläisfunkiksen edistäjiin 1920-50 -luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat. Nähtävillä on suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia, suomalaista antiikkihopeaa, aseita, posliiniesineitä ja antiikkikelloja. Naisten tekemää taidetta on kokoelmissa runsaasti.

Kokoelmiaan jatkuvasti kartuttava säätiö hankki alkuvuodesta Helena Schjerfbeckin työn Miekkailija vuodelta 1924. Se ei ole ollut Suomessa esillä koskaan aiemmin. ”Miekkailija täydentää hienosti kokoelmaamme, jossa on entuudestaan 11 Schjerfbeckin työtä, muttei tätä ennen ainuttakaan miesmuotokuvaa”, museonjohtaja Jaana Cawén kertoo.

Museoon on vapaa pääsy. Vierailun jälkeen, noin klo 17, tavataan taas Töölön Sävelessä (Runeberginkatu 40) omakustanteisesti. Ilmoittaudu info@mummolaakso.fi, jos haluat mukaan  pöytävaraukseen. 

Tutustu museoon blogikirjoituksen kautta: Kaksi upeaa taidekotia: Kirpilä ja Reitz

Mummiksen vappupiknik Kalliossa 1.5. n. klo 14 alkaen

Tarja Halosen puisto, Eläintarhantie, 00530 Helsinki

Vapaamuotoinen vappupiknik Helsingin Kaupunginteatterin nurkilla Hakaniemessä. Porukkaa on yleensä tullut paikalle iltapäivällä vappukulkueiden ja -puheiden jälkeen.

Keväisiä lauluja ja poliittisia mielipiteitä saa esittää. Tai vaan nauttia eväistä ja hyvästä seurasta. Eväskorit ja peffanaluset ovat suotavia lisävarusteita, säävarauksella myös välihousut.

Hejsan, skål!
 

 

 

Jäsenenä pysyt kuulolla Mummojen menoista

Jäsenmaksun maksamalla saat alennusta koko vuoden bileistä, teatterivierailujen lipuista, retkien osallistumismaksuista ja muista mieltäkohottavista tapahtumista. Ja jäsentiedotteen meilitse pdf:nä tai postitse kotiin.

Jäsenmaksut 2019:

  • perusjäsenmaksu 30 €
  • pienituloiset 20 €
  • kannatusjäsenmaksu 100 €

Ilmoita osoitteenmuutoksesta info@mummolaakso.fi.

Lue lisää!