Uutisarkistopoiminto:

Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille 12.9.2017

 

Kesän aikana ehtii pyyhkiä pölyt kolmesta menneiden vuosikymmenten lesbisiä naisia puhuttaneesta tekstistä.

Naisasialiitto Unionin Maikki Friberg -koti, Bulevardi 11 A 1, Helsinki

Syksyn kirjallinen kahvi-ilta jatkaa alkuvuoden romantiikka-teemaa ja nyt mukana on myös elämäkerrallista aineistoa. 

Olivia: Olivia (1949 suom. Olivia, 1950)

Dorothy Bussy (o.s. Strachey 1865–1960) julkaisi salanimellä Olivia pienoisromaanin Olivia vasta 84-vuotiaana. Kirja oli tosin kirjoitettu jo 16 vuotta aikaisemmin. Olivia sijoittuu ranskalaiseen tyttökouluun, missä englantilainen päähenkilö Olivia rakastuu opettajaansa, mademoiselle Julieen. Ei jää epäselväksi, että myös naisopettajien välillä roihuavat suuret tunteet.

Kirjoittaja itse on englantilainen, joka opiskeli nuorena itsekin ranskalaisessa sisäoppilaitoksessa. Mademoiselle Julien esikuvan on sanottu olleen kyseisen oppilaitoksen opettajan Marie Souvestre, joka teki lähtemättömän vaikutuksen moneen oppilaaseensa, mm. kirjailija Natalie Barneyhin (1876-1972), joka julkaisi Ranskassa avoimia lesborunoja jo vuonna 1900.

Bussy oli ammatiltaan kääntäjä ja Vita Sackville-Westin tavoin tunsi hyvin Bloomsburyn ryhmän, johon kuului mm. Virginia Woolf.

Nigel Nicolson: Portrait of a Marriage (1973, suom. Erään avioliiton muotokuva, 1975)

Erään avioliiton muotokuva on ennen kaikkea kertomus kirjailija Vita Sackville-Westin (1892–1962) myrskyisästä rakkaussuhteesta kirjailija Violet Trefusiin (o.s. Keppel; 1894–1972) ja sen sovittamisesta avioliittoon Harold Nicolsonin kanssa, jolla puolestaan oli homoseksuaalisia suhteita tahollaan. Teoksen on kirjottanut Nigel Nicolson, Sackville-Westin poika, mutta kirja sisältää myös paljon Sackville-Westin itse kirjoittamaa tekstiä.

Sackville-Westin kautta aukeaa ikkuna aikakauden yläluokan ja intellektuellien naisten queereihin elämänjärjestelyihin ja verkostoihin. Itse asiassa kirjan tapahtumien jälkeen Violet Trefusis suorastaan sukelsi avoimesti lesbojen taiteilijoiden ja heidän tukijoidensa piireihin Ranskassa.

Rakkauden monet kasvot (toim. Kai Sievers ja Olli Ståhlström, 1984)

Artikkelikokoelma oli ensimmäinen homoseksuaalisuutta käsittelevä suomalainen tietokirja, joka oli kirjoitettu seksuaalisten vähemmistöjen näkökulmasta. Tieteellinen tutkimustieto on esillä keskeisesti. Lisäksi teos sisältää haastatteluja ja elämäntarinoita, homohistoriaa ja kulttuuria unohtamatta. Mummolaakson muistelujen teemavuosi on hyvä hetki palata tämän merkkiteoksen lesbisimpiin osiin, III Neljä suomalaista naista (haastattelut Leena Tamminen) ja IV Naista rakastava nainen (Irmeli Laitinen, Kati Mustola, Leena Tamminen ja Kersti Juva). 

Lukupiirissä voimme yhdessä vertailla suomalaista lähihistoriaa suhteessa kaukaisempaan eurooppalaiseen historiaan. Pyydä pdf-kopiot tarvittaessa: virva.hepolampi@gmail.com

Lainakappaleita kirjoista voi kysellä facebook-tapahtumassa.